1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a

 1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a

foto: pixabay.com

Danas, 1. decembra, širom planete obeležava se Svetski dan borbe protiv AIDS-a. Prvi put ovaj dan obeležen je 1988. godine, a njegovim obeležavanjem iskazuje se međunarodna solidarnost u pružanju podrške osobama zaražene HIV-om. Crvena tračica predstavlja međunarodni simbol podrške osobama zaraženim AIDS-om.

HIV se može preneti seksualnim odnosom, zatim preko krvi – najčešće intravenskom upotrebom droga, kao i sa HIV pozitivne majke na dete tokom trudnoće, porođaja i majčinog mleka tokom dojenja.

Prema izveštaju Zajedničkog programa Ujedinjenih nacija za HIV/AIDS, danas širom sveta sa ovim virusom živi oko 34 miliona ljudi. U Evropi ih je preko 2 miliona, a da mnogi od njih nisu ni svesni te činjenice. U Srbiji, prema zvaničnim podacima, danas sa virusom HIV-a živi 1766 osoba, a najnovije procene UNAIDS-a pokazuju da još oko 1800 osoba u našoj zemlji ne zna da je inficirano HIV-om, prenose Večernje novosti

Svetski dan borbe protiv side usmeren je na edukaciju stanovništva o tome šta predstavlja, koji su rizici, zatim na podizanje svesti o potrebi testiranja na HIV virus, kao i na smanjivanje diskriminacije koju ovaj virus sa sobom nosi.

U anketi možemo videti razmišljanja Paraćinaca o ovoj temi.

Ivana Stamenković

Povezane objave