87 Paraćinaca primilo treću dozu vakcine

 87 Paraćinaca primilo treću dozu vakcine

Za tri dana vakcinacije tzv. buster vakcinom protiv virusa korona, nešto manje od 90 Paraćinaca već je dobrovoljno primilo treću dozu vakcine. U paraćinskom Domu zdravlja trenutno se vrši vakcinacija Fajzer i Sinofarm vakcinama.

Građani mogu da prime istu vakcinu kojom su se i vakcinisali i revakcinisali, a mogu i primiti vakcinu nekog drugog prizvođača. Ovo jedino ne važi za rusku vakcinu čije se prve dve doze po komponentama razlikuju, te je moguće primiti prvu komponentu ove vakcine.

ističe dr Ivana Marjanović, koordinatorka imunizacije i dodaje da ruske vakcine već neko vreme nema u Paraćinu.

Buster vakcinu protiv kovida 19 mogu primiti oni građani od čije je revakcinacije prošlo minimum 180 dana, a određene su i prioritetne grupe: 

Treća doza preporučuje se onima sa oslabljenim imunitetom i osobama na hemodijalizi, zatim starijima od 70 godina, zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kao i građanima koji često putuju u inostranstvo najčešće iz poslovnih razloga. Ipak, to nije uslov za dobijanje vakcine, svako će moći da je primi ukoliko to želi.

kaže dr Marjanović

Kada govorimo o vakcinaciji prvom dozom, prema rečima dr Ivane interesovanje je, i pored apela nadležnih, preko leta drastično opalo. Ukupan broj vakcinisanih Paraćinaca zaključno sa jučerašnjim danom iznosi 17 584, dok je revakcinisanih nešto manje od 17 000. Ubedljivo je najviše građana Paraćina primilo kinesku vakcinu Sinofarm – čak oko 12 000, dok se Fajzerom vakcinisalo nešto preko 3000 Paraćinaca.

Radno vreme vakcinacionog punkta koji nalazi se na drugom spratu Doma zdravlja za sada je radnim danima od 08-20:00 časova, a vikendom do 14:00. 

Povezane objave