AKCIJA ČISTO IZ LJUBAVI DANAS U ĆUPRIJI – edukacija najmlađih i čišćenje moto kampa

 AKCIJA ČISTO IZ LJUBAVI DANAS U ĆUPRIJI – edukacija najmlađih i čišćenje moto kampa

Ćuprija je prva lokalna samouprava u kojoj aktivisti novosadskog udruženja građana Čepom do osmeha realizuju ovogodišnju akciju Čisto iz ljubavi. UG Čepom do osmeha obilazi lokalne samouprave širom Srbije, s ciljem da svojim aktivnostima podigne svest o važnosti zaštite životne sredine. Danas su, tim povodom, u vrtiću Bambi ćuprijske Predškolske ustanove Dečija radost organizovane edukativne radionice – pravljenje mozaika od čepova pet ambalaže, edukacija mališana o tome kako štititi životnu sredinu, ali i osvešćivanje o tome sa kojim se poteškoćama bore sobe sa invaliditetom.

Mi kroz akcije, sada u partnerstvu sa kompanijom Lidl došli smo u Ćupriju, kako bismo organizovali akcije uklanjanja otpada iz naše životne sredine, a i ujedno da edukujemo naše mališane koliko nam je naša priroda važna i koliko je važno da oni kao pojednici itekako mogu da doprinesu unapređenju naše životne sredine. Deca uvek budu oduševljena, mi se stvarno trudimo da širimo tu empatiju i solidarnost prema osobama sa invaliditetom i prema našoj životnoj sredini, jer čime god u životu da se bave to je jedan osnov i ukoliko se mi ne osvestimo ispaštaće upravo oni koji su najmanje krivi, a to su naši potomci.

kaže Vanja Petković, predsednica i osnivač udruženja.

Gotovo istovremeno dok je za polaznike ćuprijskog vrtića Bambi trajala edukacija, na drugoj strani obale Velike Morave bila je u toku akcija uklanjanja otpada sa prostora moto kampa u kojoj je učestvovalo više od 20 volontera.

Ovu lokaciju smo izabrali jer je prepoznata kao najproblematičnija kada je u pitanju otpad te važi za veliki ekološki problem. Okupilo se između 20 i 30 volontera koji će nam pomoći da zaštitimo našu životnu sredinu i očuvamo biodiverzitet. Osim Ćuprije, obići ćemo još devet gradova u narednom periodu, a to su Leskovac, Prokuplje, Kruševac, Kragujevac, Gornji Milanovac, Nova Pazova, Sombor, Senta i Zrenjanin. Ovim putem pozivamo sve građane da se priključe našoj akciji i da time unapredimo našu zajednicu i očuvamo životnu sredinu.

kaže Anita Kresoja iz UG Čepom do osmeha

Udruženje Čepom do osmeha traje već desetak godina i za to vreme aktivisti su sakupili 850 tona plastičnih čepova koje smo uklonili iz naše životne sredine, a sredstva dobijena od prodaje reciklažnom centru usmerena su na kupovinu pomagala za decu sa smetnjama u razvoju na nivou cele Republike Srbije.

Do sada smo pomogli 72 mališana. Pomagala su razna, elektro i motorna invalidska kolica, terapeutski bicikli, električni tricikli, prenosivi laptop za slepe koji koriste Brajevu azbuku, tableti za autističnu decu…Sa svakim roditeljem potpisujemo ugovor o poklonu, tako da na taj način dajemo garanciju da smo ipak usmerili ta sredstva za koja se zalažemo na ono šta je svrha.

objašnjava Vanja Petković, predsednica i osnivač udruženja.

Posle Ćuprije, ekokaravan ide u Leskovac, Prokuplje, Kruševac, Kragujevac, Gornji Milanovac, Novu Pazovu, Sombor, Senta i Zrenjanin, a na jesen će aktivisti udruženja Čepom do osmeha posećivati gradove na rekama, pored rečnih tokova, kako bi skrenuli pažnju i na vodu kao važan ljudski resurs.

Povezane objave