Aktivnostima u paraćinskim srednjim školama Crveni krst obeležio Svetski dan borbe protiv HIV-a

 Aktivnostima u paraćinskim srednjim školama Crveni krst obeležio Svetski dan borbe protiv HIV-a

Emitovanjem filma „Dečko koji se stideo“ i predavanjem o HIV virusu u Mašinsko-elektrotehničkoj školi , paraćinski Crveni krst obeležio je Svetski dan borbe protiv Side.

U amfiteatru MEŠ-a učenici prvog razreda ove škole imali su priliku da provere svoja dosadašnja znanja o HIV virusu, ali i saznaju mnogo toga o značaju preventivnog delovanja.

Učenicima svake godine treba pričati o 1. decembru, o ovoj bolesti, ali i o bolestima zavisnosti i narkomaniji. Oni sve to kao znaju, ali kada treba da se izraze i da se zaštite od toga, oni se tada zbune. Recimo, sramota ih je da kupuju kondome na trafici. Oni meni kažu da ih to blam i da im je neprijatno, a inače znaju dosta o njihovoj upotrebi. Takođe, mnogi ne znaju da je SIDA bolest koja traje godinama, ali isto tako da je sa obolelim osobama moguće družiti se bez posledica. Ovim aktivnostima, eto, ova generacija je sa tim stvarima upoznata.

kaže Dragana Živanović, profesorka Mašinsko-elektrotehničke škole i dugogodišnja volonterka Crvenog krsta Paraćin.

Učenici su ovom prilikom, osim što su pogledali edukativni film i slušali predavanje aktivista Crvenog krsta, radili i test znanja o AIDS-u. Emina Mladenović, stručna saradnica paraćinskog Crvenog krsta kaže da mladi o ovoj temi ne znaju dovoljno, ali je današnje interesovanje učenika ohrabrujuće i pokazatelj toga koliko su ovakve aktivnosti korisne.

Pažljivo su gledali film o dečaku koji je zbog svoje nesigurnosti propusio priliku da se zaštiti u momentu kada je trebalo da bude intiman sa devojkom i ta situacija mu je promenila život iz korena. Mnogi od učenika su i sami rekli “ pa mi smo kao i ovaj dečak“. Film je vrlo edukativan, mladi u tom periodu treba najviše da vode računa o svom zdravlju i upravo iz nekog neznanja ili nesigurnosti se desi problem. Malo je onih koji su u ovim godinama već dostigli i polnu i psihičku zrelost.

kaže Emina Mladenović.

Upravo u tome leži značaj ovakvih akcija, a pored Mašinsko-elektrotehničke škole, film je emitovan i u Gimnaziji i to učenicima završne godine ove škole.

Povezane objave