Arheološka istraživanja Zavičajnog muzeja – srednjovekovni Petrus

 Arheološka istraživanja Zavičajnog muzeja – srednjovekovni Petrus

Na Čokoće brdu iznad sela Zabrega pri kraju su ovogodišnja istraživanja srednjovekovnog grada Petrus, najvećeg brdskog utvrđenja srednjovekovne Srbije, a koje sprovodi Zavičajni muzej Paraćin. Istraživanja centra Petruške oblasti koja datira iz 14. veka i vremena vladavine cara Dušana, Muzej je obnovio prošle godine kada je istražena palata površine od oko 165 kvadratnih metara. Ove godine istraženi su spoljni zidovi palate utvrđenja kojim je upravljao vojvoda Crep.

Petruška oblast pružala sa na prostoru koji je veći od teritorije opštine Paraćin – od Manastira Ravanica pa do današnjeg Pojata i od Velike Morave pa sve do Čestobrodice. Zavičajni muzej radiće na istraživanju i ostalih značajnih lokaliteta ove oblasti, ali će najpre istražiti gornji grad.

O dosadašnjim istraživanjima, kao i planovima za naredni period za lokalni.rs govorili su Branislav Stojanović – rukovodilac istraživanja i direktor Zavičajnog muzeja i Filip Stefanović, korukovodilac istraživanja i kustos-arheolog Zavičajnog muzeja u Paraćinu.

Povezane objave