Bogat i raznolik program za sve generacije povodom Noći muzeja

 Bogat i raznolik program za sve generacije povodom Noći muzeja

Osmu godinu zaredom paraćinski Zavičajni muzej deo je manifestacije „Muzeji za 10“ koja ove godine traje od 14. do 20. maja, a počinje tradicionalnom „Noći muzeja“. U Noći muzeja vrata Zavičajnog muzeja biće otvorena do posle ponoći, a posetioci će imati prilike da vide nekoliko postavki – od podruma do tavana ove ustanove.

U podrumu Muzeja biće izložba „Braća Musić“ koju otvaramo večeras u 19h. U prizemlju Muzeja biće otvorena stalna postavka tokom cele noći, a na spratu će u subotu 14. maja u 19h biti svečano otvaranje izložbe crteža i grafika „Kako pamtimo vladare“ – predstave Obrenovića iz Kabineta grafike Narodnog muzeja u Beogradu. Na tavanu će posetioci imati priliku da pogledaju interaktivnu izložbu „Privreda Paraćina – od mlina do industrije“. Osim toga, u samoj Noći muzeja biće održane i dve radionice za decu – keramička radionica, kao i etnološka radionica tkanja pod nazivom Prepletaji.

objašnjava Branislav Stojanović, direktor Zavičajnog muzeja Paraćin.

Posetioci će imati priliku da pogledaju i nedavno otvorenu izložbu na otvorenom pod nazivom „Sveti novomučenici Jasenovački u svetlosti Vaskrsenja“ , a pored Zavičajnog muzeja, manifestaciji su se pridružile i ostale ustanove kulture u Paraćinu te će i Kulturni centar i NB „Dr Vićentije Rakić“ imati svoje postavke ove subote.

U holu Biblioteke posetioci će moći da vide izložbu pod nazivom „Moja igra“ autorke Vasilije Šćepanović, a od 18h biće predstavljeno fototipskog izdanja knjige „Katastrofa Paraćina prilikom njegovog oslobođavanja“ Koste Hadži Vidojkovića. U Kulturnom centru u Noći muzeja biće postavljena izložba fotografija „Tumač fotografije“ Branimira Karanovića.

kaže Stojanović.
Zavičajni muzej Paraćin

Manifestacija Muzeji za 10 osim Noći muzeja obuhvata i Međunarodni dan muzeja, kao i Nacionalnu nedelju muzeja te će aktivnosti trajati od 14. do 20. maja. Pored izložbi, tokom sledeće nedelje biće dostupna radionica Mali arheolozi namenjena paraćinskim predškolcima, a u Zavičajnom muzeju biće održano i nekoliko predavanja – 16. maja predavanje „Arheologija i pseudoarheologija“ održaće prof. dr Monika Milosavljević sa Filozofskog fakulteta Beograd. U četvrtak će predavanje o srednjevekovnom gradu Petrusu predavanje održati kustos Zavičajnog muzeja Filip Stefanović. Poslednje u nizu majskih aktivnosti desiće se 24. maja kada će istoričarka Ivana Spasojević održati predavanje o dinastiji Obrenović – „U ogledalu najlepše srpske kraljice“. Sva predavanja biće održana u terminu od 19h.

Zavičajni muzej Paraćin

Naša iskustva su takva da je zaista veliko interesovanje građana za ovu manifestaciju koje smo deo već osam godina, naročito u toku Noći muzeja. Mi imamo organizovan program i za mlađe učesnike – sa tim programima imamo jako dobra iskustva, te naše radionice se jako sviđaju mlađoj publici. Upravo zbog tog velikog interesovanja smo želeli da ovom prilikom pružimo bogat program našim sugrađanima, sa više izložbi u samoj Noći muzeja.

Vrata muzeja u subotu će biti otvorena do jednog sata posle ponoći, dok će tokom naredne nedelje biti radno vreme biti od 08-22h. Ulaz će sve vreme biti slobodan.

Povezane objave