Čak 99 fotografija na 21. klupskoj izložbi umetničke fotografije Foto kino kluba Paraćin

 Čak 99 fotografija na 21. klupskoj izložbi umetničke fotografije Foto kino kluba Paraćin

Gotovo stotinu fotografija – kolekcija i serija članova Foto kino kluba Paraćin, ali i gostujućeg kluba Objektiv iz Kragujevca od sinoć se nalaze u galerijskom prostoru paraćinskog Kulturnog centra. Ovom prilikom podeljene su i nagrade najbolje ocenjenim fotografijama od strane selektora majstora fotografije Milenka Savovića.

Na izložbi imamo 33 autora sa 33 serije fotografija. 11 je iz FK Objektiv, ostali su iz FKK Paraćin. Podelili smo i nagrade kao i svake godine, a prvu nagradu osvojila je Milena Milenković iz našeg kluba. Tema je bila slobodna, bitno je bilo samo da bude serija, ili kolekcija fotografija, tj. da one na neki način budu povezane. Veliki je značaj ove naše klupske manifestacije, doduše meni zaista mnogo nedostaju neki članovi – mislim na Zorana Purgera i Dragana Ivića Džoa koji više nisu sa nama a koji u radu kluba dosta nedostaju, ali svakako njima u čast pokušavamo da održimo nivo koji smo imali.

kaže predsednica Foto kino kluba Paraćin Maja Stošić.

Ovogodišnji gosti su članovi FK Objektiv iz Kragujevca, mlado fotografsko udruženje a koje već ima zavidan broj aktivnih članova.

Klub smo osnovali u februaru ove godine i nama je FKK Paraćin ukazao ogromnu čast ovim pozivom. FK Objektiv učestvuje sa 11 autora, dakle 33 fotografije ukupno, po tri od svakog autora. Time smo uspeli da se predstavimo paraćinskoj publici i ja sam vrlo zadovoljan zbog toga.

kaže Ivan Stojanović, predsednik FK Objektiv Kragujevac i dobitnik pohvale na ovoj izložbi.

Jedan od dobitnika druge nagrade koju je dodelio Foto kino klub Paraćin je Miloš Krstić dugogodišnji član ovog paraćinskog kluba:

Član sam kluba nekih 7-8 godina, a fotografijom se bavim 10 godina, najviše iz hobija, iz ljubavi. Ja najviše volim da fotografišem pejzaže, volim dokumentarnu fotografiju, portrete…ali ove godine sam izložio nešto malo drugačije – to je forma ženskog tela, obline, ali nešto što nije niti eroticno niti vulgarno, nego jednostavno samo fizička lepota, samo kompozicija ono minimalno, ali interesantno na oko, vizuelno primamljivo.

kaže Miloš Krstić iz FKK Paraćin.

Na izložbi se našla i kolekcija Boža Šćepanovića, jednog od članova Foto kino kluba Paraćin još od osnivanja kluba. Božo koji se fotografijom bavi i u komercijalne svrhe ali pre svega iz ljubavi, kao ljubitelj prirode i planinar najradije fotografiše pejzaže, te je jedna kolekcija pejzaža upravo deo postavke ove izložbe.

Član sam kluba još od njegovog osnivanja takoreći, dok je postojala samo crno-bela fotografija, kad su pioniri fotografije u Paraćinu bili Zoran Purger i Dragan Ivić Džo. U to vreme klub je imao oko 150-200 aktivnih članova. I u to vreme u svakoj školi u okviru opštetehničkog obrazovanja je bilo izučavanje crno-bele fotografije koju smo mi razvijali mračnim komorama škola i odatle je i krenula ljubav prema fotografiji.

Fotografija danas nije ista kao nekad, sada je aktuelna hiperprodukcija, usled pojave elektronskih medija. Elektronsku fotografiju je lako napraviti, međutim, pitanje je da li te fotografije uopšte žive, zato što je fotografija stvar trenutka. One se trenutno vide, prelistaju i zaborave, što je po meni veliki paradoks.

kaže Božo Šćepanović, dugogodišnji fotograf i direktor Graforeklam doo.

FKK Paraćin dodelio je i dve pohvalice za najmlađe autore, a dobitnici su trinaestogodišnji Luka Jordanski iz FK Objektiv i desetogodišnja talentovana Kruna Miković koja je i najmlađa članica FKK Paraćin. Kruna je sa nama podelaila svoje utiske:

Ja na izloćbi učestvujem sa fotografijama svojih drugara – fotografisala sam ih na odmoru u školi i tako sam napravila puno albuma. Uglavnom su mi drugari inspiracija. Mislim da sam napredovala u odnosu na prethodnu godinu jer sam počela sve više da fotografišem crno-bele fotografije, dok su ranije sve bile u koloru.

kaže Kruna.

Izložba skoro stotinu umetničkih fotografija biće postavljena u paraćinskom Kulturnom centru sve do 9. juna. Iz FKK Paraćin nakon toga najavljuju samostalnu izložbu svog člana Ivana Radosavljevića Šumeta koji će prvi put samostalno svoje fotografije izlagati u ovoj ustanovi kulture.

Povezane objave