CK Paraćin obeležio Međunarodni dan tolerancije

 CK Paraćin obeležio Međunarodni dan tolerancije

Međunarodni dan tolerancije – 16. novembar, ustanovljen je 1996. na Generalnoj skupštini UN i od tada nas podseća da drugačiji od nas nisu nužno loši, već samo – drugačiji i da ih kao takve treba prihvatiti. Ovaj dan svake godine obeležavaju i aktivisti paraćinskog Crvenog krsta, ove godine kroz predavanje učenicima 3. razreda OŠ „Momčilo Popović Ozren“.

Mi na jedan zanimljiv i drugačiji način pokušavamo da upoznamo decu sa pojmom tolerancije, sa time šta znači biti drugačiji, koje razlike mogu biti i zašto je važno da dozvolimo drugima da budu ono što zapravo jesu.

kaže Emina Mladenović, stručna saradnica Crvenog krsta Paraćin.

Predavanje su đacima održale članice Omladinsko-terenske jedinica paraćinskog Crvenog krsta, a u sklopu programa Promocija humanih vrednosti koji ova organizacija realizuje. Stručna saradnica CK Paraćin, Emina Mladenović, ističe da je jako važno da se deca u najranijem periodu susretnu sa pojmom tolerancije, odnosno da znaju da su razlike među ljudima sasvim normalne i prirodne.

Počev od onih nekih očiglednih razlika kao što je drugačija boja kože, jezik, nacionalnost, tako i različitost u stavovima i mišljenjima. Ukoliko se toleranciji učimo u najranijem detinjstvu, moći ćemo kasnije, kroz život da preventivno delujemo na neke druge probleme kao što su nasilje, diskriminacija, konflikt.

zaključuje Emina Mladenović, stručna saradnica Crvenog krsta Paraćin.

UNESCO je toleranciju definisao kao poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svetskim kulturama. Da bi postojala tolerancija, moraju postojati volja i spremnost da se prihvati drugačije od onoga u šta mi lično verujemo i na šta smo navikli. Međutim, osim na ličnom planu, tolerancija je važna i na globalnom nivou. Međunarodni dan tolerancije ljude širom sveta podseća na to da je poštovanje i uvažavanje razlika uslov mira i stabilnosti država i naroda.

Povezane objave