CREATIVE GLASS FORUM – tradicija staklarstva i nova paradigma kreativne ekonomije

 CREATIVE GLASS FORUM – tradicija staklarstva i nova paradigma kreativne ekonomije

S obzirom na to da je 2022. godina od strane Ujedinjenih nacija proglašena Međunarodnom godinom stakla, Ekonomski fakultet u Beogradu i Fondacija za razvoj ekonomske nauke – Lab za kreativnu ekonomiju u partnerstvu sa Institutom za kreativno preduzetništvo i inovacije i Zavičajnim muzejom „Paraćin“ u sredu 16. novembra organizuju Creative Glass Forum na beogradskom Ekonomskom fakultetu.

Kroz dve sesije i učešće stranih i domaćih učesnika, Forum će pokušati da pruži uvid u interrelacije kulturnog nasleđa i kreativne ekonomije u oblasti staklarstva, kao i odgovor na pitanje kakve su mogućnosti za primenu u domaćim okvirima. Kako sprega kulturnog nasleđa i industrije stakla doprinosi razvoju kreativne ekonomije? Koliko su tradicija i umetnost važne u kreiranju dodate vrednosti industriji, naročito stakla? Može li tradicija staklarstva Srpske fabrike stakla iz Paraćina biti osnov ili inspiracija za razvoj određenih segmenata nacionalne i regionalne kreativne ekonomije, koji su preduslovi i neophodni resursi? 

Na kraju Foruma publika će imati priliku da se upozna sa 115-ogodišnjom tradicijom paraćinskog stakla. Pop-up izložbu vodiće Tijana Pešić, kustos Zavičajnog muzeja „Paraćin“. 

Učesnici foruma su: Donovan RypkemaHeritage Strategies International, vodeći međunarodni stručnjak za rehabilitaciju kulturnog nasleđa, savetnik Svetske banke, UN, Saveta Evrope i mnogih vlada; dr Hristina Mikić, Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije i direktorka inicijative #Digital Glass SerbiaJoachim Allouche, muzejski stručnjak u Holmegaard Works  ovogodišnjem dobitniku Evropske nagrade za muzeje za ekološku održivost; Jitka Svobodová, šefica Centra za posetioce i muzeja MOSER, Karlove Vari, Demet Çoşansel-Karakullukçu,  kustoskinja Beykoz Glass and Crystal Museum, Istanbul; dr Dejan Molnar, Univerzitet u Beogradu – Ekonomski fakultet / direktor Fondacije za razvoj ekonomske naukeJože Rataj, kustos Regionalnog muzeja Celje; dr Maja Ćirić, nezavisna kustoskinja i savetnica u inicijativi #Digital Glass SerbiaJeanette BokhourMarvin Lipofsky Studiodr Selçuk ArtutRezzan Hasoglu, Sabancı University, Istanbul / Studio Sahil, LondonJovana Božović i Antea Arizanović, REMAKE studio.  

Forum je deo inicijative #DigitalGlassSerbia koja je pokrenuta 2020. godine, a posvećena je zaštiti, revitalizaciji i razvoju staklarstva u Srbiji kroz povezivanje kulturnog nasleđa, kreativnih industrija i privrede. Održava se pod pokroviteljstvom Međunarodne komisije za staklo – organizatorom proslave UN Međunarodne godine stakla. 

Povezane objave