Danas obeležavamo Savindan

 Danas obeležavamo Savindan

foto: wikipedia.org

Rođen je kao Rastko Nemanjić, treći sin velikog župana Stefana Nemanje, ali se odrekao zemaljske vlasti i zamonašio. Tada postaje Sava. Bio je prvi srpski arhiepiskop, diplomata, a naša pravoslavna crkva slavi ga kao svog osnivača.

Prelomni trenutak u životu ovog plemića dešava se sa njegovih 17 godina, kada odlučuje da se odrekne svoje titule princa, odlazi na Svetu Goru i postaje monah. Sa ocem je podigao manastir Hilandar. Za života je izgradio još 14 manastira. U narodnom predanju poznat kao plemenit, skroman čovek koji je uvek postupao pravedno i pomagao drugima. U Studenici je 1209. godine osnovao bolnicu, prvu na području srpske države.

Sava se bavio prosvetiteljskim radom, želeći da svom narodu približi osnove verske i svetovne pouke. Uredio je zakonopravilo – zbornik građanskih i crkvenih propisa, poznato i kao Krmčija Svetog Save. 1219. godine Sava je od Vaseljenske patrijaršije u Nikeji izborio autokefalnost srpske crkve sa statusom samostalne arhiepiskopije i postao prvi srpski arhiepiskop.

Prema istorijskim spisima, umro je 1236. godine u Velikom Trnovu. Njegove mošti prenete su u manastir Mileševa. Savin kult u narodu bio je jak. Nakon jednog ustanka Srba protiv Osmanskog carstva, turski komandant Sinan-paša je 1594. spalio Savine mošti na Vračaru. Smatra se da su Turci Savine mošti spalili ubeđeni da će tako uništiti i veru i svaki uticaj Svetog Save na Srbe. Na mestu za koje se veruje da se to dogodilo podignut je Hram Svetog Save.

Srpska pravoslavna crkva 27. januara slavi dan utemeljivača SPC, države i školstva – Svetog Save. Savindan se obeležava u svim školama u Srbiji kao radni, ali nenastavni dan – školska slava.

Aleksandra Pavlović Đorđević

https://lokalni.rs

Povezane objave