Debitantski roman Srđana Jovića “Osmeh optuženika” večeras predstavljen Paraćincima

 Debitantski roman Srđana Jovića “Osmeh optuženika” večeras predstavljen Paraćincima

Fiktivni špijunski triler koji nosi naziv „Osmeh optuženika“ roman je prvenac autora Srđana Jovića iz Niša. Uzbudljiva i inspirativna priča smeštena u Niš naslanja se na tragične događaje 1999. godine, tačnije na dan kada su u bombardovanju centra grada stradali civili. Ovaj roman autor je večeras predstavio posetiocima paraćinskog Kulturnog centra.

Poruka i sam koncept romana „Osmeh optuženika“ jeste da se skrene pažnja na zločine koje je preživeo srpski narod, ali i na nepravdu koju je preživeo tada i koju doživljava i danas. Nepravdu u smislu da, bez obzira na to što su srpski civili stradali tih 78 dana, da je nekako srpski narod očima svetske javnosti prikazan zločinačkim i genocidnim, da su srpski političari iz tog doba optuživani i suđeni, a da pritom niko od stvarnih agresora nisu optuživani, a pogotovo ne osuđeni.

objašnjava autor romana Srđan Jović.

Roman prati sudbinu profesora Savića, koji otkriva istine, zablude i  tajne čuvane devedestih godina. Prema rečima Jovića, on je jedna fiktivna ličnost i plod autorove mašte zamišljen tako da događaji koje preživljava u romanu predstavalju nit koja povezuje stvarnu prošlost i sadašnjost u kojoj ta prošlost mora da se pamti.

Prateći tu dinamičnu fiktivnu špijunsku radnju romana, i akteri i čitaoci se povezuju sa tim događajima koji moraju biti zapamćeni. Roman se čita već nekih godinu dana i već se doživljava kao istorijski, međutim on to nije i ja se nisam odlučio za pisanje klasične istorije, baš zbog toga što taj dan još uvek ne može da se tretira kao istorija – potrebno je da prođe bar stotinak godina da bi neki događaj postao istorija. Ali, kada dođe vreme da NATO agresija postane istorija, neophodno je da se na te događaje gleda objektivno i sa svih strana. Jer, ukoliko se ne govori o toj nepravdi koju je doživeo srpski narod, onda se bojim da bi mogla da se pokolenjima ostavi jedna lažna slika o tome kakvi su zaista Srbi bili u to vreme.

ističe Jović.

S obzirom na to da se ovaj debitantski roman Srđana Jovića čita već godinu dana, autor kaže da su komentari čitalaca veoma raznoliki.

Nekome je interesantna ta špijunska strana priče, taj fiktivni deo, i ono što mi je najupečatljivije jeste da mnogi pomisle da sam stvarno istražio nešto što se i sada dešava, da i sada postoje neke tajne organizacije, da postoje špijunski kampovi u Srbiji i da se u selima duž Južne Morave obučavaju špijuni. Toga nema, ali je ta mistična, ta tajnovita strana tog špijunskog sveta dosta interesantna čitaocima i vidim da im se taj deo dosta dopada.

kaže autor romana Osmeh optuženika.

Srđan Jović rođen je u Smederevskoj Palanci 1985. godine. Odrastao je u Velikoj Plani gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Nišu–Departmanu za istoriju, diplomirao je sa temom iz nacionalne istorije XIX veka.

Povezane objave