Dečija opera „Cvrčak i mrav“ i ove godine oduševila najmlađu publiku Ravaneliusa

 Dečija opera „Cvrčak i mrav“ i ove godine oduševila najmlađu publiku Ravaneliusa

Pred gotovo punom salom u OMŠ Dušan Skovran u Ćupriji mališani su imali prilike da uživaju u jedinstvenom muzičko-scenskom delu „Cvrčak i mrav“ u izvođenju Udruženja umetnika „Visoko C“ iz Novog Sada. Opera za decu rađena po uzoru čuvene basne nakon prošlogodišnjeg uspeha, i ove godine je deo Festivala muzičke izuzetnosti Ravanelius.

Deca operu prihavataju odlično – u stvari, ovo naše nije baš klasična opera, moramo to da razgraničimo. Mi smo napravili muzičke priče, samo što ih izvode operski pevači, znači oni imaju sve elemente opere da vide i to je po meni prava stvar. Znači neki uvod u veliku operu. Ova naša predstavica od 30 minuta je taman za njihovu koncentraciju. Zadovoljstvo nam je što smo u Ćupriji ponovo, i jeste, ima više publike nego prošle godine što mi je drago jer to znači da su čuli da je prošle godine bilo dobro, pa se nadam da ćemo doći opet.

ističe Branislav Cvijić, predsednik Udruženja umetnika Visoko C.

Ansambl Visoko C sastavljen je od solista opere u Novom Sadu i do sada ima urađenih 11 dečijih predstava za uzrast od 2-11 godina. Začetnici su pisanja dečijih opera na temu srpskih bajki, pa se u izvođačkom opusu nalazi i Baš Čelik, U cara Trojana kozje uši, Čardak ni na nebu ni na zemlji.

Sudeći po osmesima na dečijim licima, Cvrčak i mrav bili su apsolutni pogodak Ravaneliusa, a mnogi mališani iz sale su izašli vođeni poukama ove priče:

Opera je bila sjajna, a ja sam na strani mrava zato što uvek treba raditi da postigneš sve što želiš.

kaže dvanaestogodišnja Jelena.

Meni se jako svidela opera, nekako volim pevanje, plesanje i jako mi se svidela. Mislim da je mrav bolji.

kaže Petra koja ima 9 godina.

Bila je jako lepa opera. Pouka koju sam izvukla je treba da radimo i da svi treba da se družimo.

rekla nam je Nikolija.

U posebnom fokusu ovogodišnjeg Ravaneliusa jesu najmlađi, te festival uključuje brojne sadržaje namenjene upravo njima. S tim u vezi, sutra će na istom mestu biti održana radionica za decu „Kako se sluša koncert“, a u petak od 18h na Gradskom trgu na programu je Dečiji karneval pod nazivom „Moje pesme moji snovi“.

Povezane objave