Dela Milene Pavlović Barili od večeras u paraćinskom Zavičajnom muzeju

 Dela Milene Pavlović Barili od večeras u paraćinskom Zavičajnom muzeju

25 radova svetski priznate umetnice Milene Pavlović Barili od večeras se nalazi u galeriji paraćinskog Zavičajnog muzeja. Slike, crteži i ilustracije nastale u periodu od 1927. do 1945. godine u Paraćinu će biti mesec dana zahvaljujući Fondaciji „Milenin dom“ i požarevačkoj Galeriji Milene Pavlović Barili u čijem su vlasništvu.

Mi imamo 894 uljana rada Milene Pavlović Barili, u Galeriji imamo stalnu postavku, a tokom godine imamo jedno pet gostujućih izložbi gde izlažemo njena dela. S obzirom na veliki fundus, izložbe nekada formiramo hronološki, nekada tematski. Ovo je hronološka izložba i obuhvata radove od 1927. do 1945. godine. i obuhvata i Milenine modne ilustracije. Među najznačajnijim radovima koje možemo videti ovde je i njen autoportret iz 1929. godine gde je sebe predstavila kao filmsku zvezdu.

kaže Violeta Tomić, kustos Galerije Milene Pavlović Barili.

Milenina ljubav prema modi i filmu odiše radovima ove impozantne umetnice kratkog života. Za svojih nepunih 36 godina Milena Pavlović Barili ostavila je širok opus raznovrsnih dela, s obzirom na to da je nekoliko puta menjala stil i umetnički pravac. Nakon početnih, školskih radova koji odišu senzibilitetom i mekoćom izraza, tridesetih godina linija i plava boja preuzimaju veću ulogu u njenim radovima i to je period tzv. metafizičkog slikarstva. U poslednjim godinama stvaralaštva ove umetnice preovladava boja i nadrealističko slikarstvo.

Posetioce na otvaranju izložbe u Paraćinu sa ovim detaljima upoznala je kustos Galerije Milene Pavlović Barili Violeta Tomić, a s obzirom na to da su postavkom u Zavičajnom muzeju obuhvaćena dela koja pripadaju svakom od tri navedena perioda stvaralaštva, posetioci će imati priliku da uoče karakteristike svakog, kao razlike među stvaralačkim razdobljima.

Ovo je prvi put da se autentična dela Milene Pavlović Barili mogu videti u Paraćinu, a direktor Zavičajnog muzeja otkriva kako je do saradnje sa Fondacijom „Milenin dom“ i požarevačkom Galerijom došlo.

Pre 6 godina izložba Milene Pavlović Barili bila je postavljena u Muzeju Horeum Margi u Ćupriji. S obzirom na to da stalno sarađujemo sa njima i da nam se ta izložba jako svidela, još tad se rodila ideja da održimo izložbu ovde. U pitanju su sada drugi radovi, nije ista postavka, ali eto već duže vreme pripremamo ovu izložbu i drago nam je da ovu sezonu otvorimo sa jednom ovako velikom i značajnom izložbom.

rekao je Branislav Stojanović, direktor Zavičajnog muzeja u Paraćinu.

Postavka će u galerijskom prostoru Muzeja biti postavljena do 15. aprila, svakog dana (i vikendom) u periodu od 08-20h.

Povezane objave