Dodelom plaketa i povelja Crveni krst obeležio Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

 Dodelom plaketa i povelja Crveni krst obeležio Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

11. maj u kalendaru važnih datuma poznat je kao Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi, te je Crveni krst Paraćin ovaj dan posvetio najhumanijim sugrađanima koji su redovni davaoci krvi. Tom prilikom plakete i povelje dobili su davaoci koji su krv dali više od 50 i više od 75 puta.

Iz Crvenog krsta ovom prilikom istakli su značaj davalaštva krvi i izrazili zadovoljstvo što Paraćin može da se ponosi velikim brojem redovnih davalaca.

Plaketama za dobrovoljno davanje krvi nagradili smo 8 davaoca koji su krv dali preko 50 puta i isto toliko onih koji su krv dali više od 75 puta. Tim povodom organizovali smo malu svečanost ovde u prostorijama Crvenog krsta Paraćin.

rekao je Miroslav Mitrović, referent programskih aktivnosti Crvenog krsta Paraćin.

Plakete je podelio predsednik komisije za dobrovoljno davanje krvi Dejan Nešić koji je istakao značaj višestrukih davalaca krvi u našoj opštini:

Mogu slobodno da kažem da je to izuzetno humani gest – jedno davanje krvi u datom trenutku može da spasi život, ovi ljudi su po 50 i 75 i više puta dali krv. Oni su spasili preko stotinu, dvesta života svojim gestom. Zato to i obeležavamo na ovaj način, skrećemo pažnju tim ljudima koji su bez ikakve nadoknade i obaveze dobrovoljno došli i dali krv i time spasili nečiji život.

rekao je Nešić.

Ovom prilikom nisu nagrađeni samo davaoci krvi, već i učesnici i pobednici likovnog i literarnog konkursa Krv život znači organizovanog na nivou čitave Srbije. Prvu nagradu u za likovne radove u konkurenciji od preko 34.000 radova iz cele zemlje, osvojile su – ni manje ni više nego bliznakinje Isidora i Teodora Milić iz Paraćina. Njihov rad naći će se na posterima i flajerima Crvenog krsta Srbije koji promovišu dobrovoljno davanje krvi.

Priča iza našeg likovnog rada jeste ta da nije bitno koja vam je boje koža, koliko ste stari i koje ste nacije – svi možemo biti dobrovoljni davaoci krvi. Nismo očekivale baš prvo mesto s obzirom da znamo koliko radova pristiže i baš smo se iznenadile.

kažu autorke, sestre Milić iz OŠ „Branko Krsmanović“ Sikirica.

I narednih dana Crveni krst nastavlja svoje aktivnosti promocije humanih vrednosti, edukacije iz oblasti Trgovine ljudima, kao i program brige o starima.

Povezane objave