Dojave o bombama u paraćinskim osnovnim školama

 Dojave o bombama u paraćinskim osnovnim školama

foto: screenshot https://www.facebook.com/momcilo.popovic.ozren

Učenici paraćinskih osnovnih škola vraćeni su kući zbog dojava o postavljenim bombama u školama. Za sada je poznato da je tokom noći stigao mejl na adresu škole „Stevan Jakovljević“ i OŠ „Radoje Domanović“, kao i u nekim seoskim školama, zbog čega su sva deca evakuisana.

foto: screenshot facebook Opština Paraćin

U toku je pretres svih objekata, a nastave danas neće biti ni u osnovnim ni u srednjim školama, potvrdio je za lokalni.rs Dejan Nešić član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje.

Osnovne škole su dobile mejl da je u njihovoj školi postavljena bomba, tako da zbog bezbednosti učenika i svega, dok se ne izvrši provera istinitosti, sve škole danas prelaze na onlajn nastavu. Ekipa policije koja radi proveru je u školi u Popovcu. Mejl nije dobila svaka škola, trenutno ima njih pet ali to ide cirkularno – u mejlu nema naziva škole već samo „U vašoj školi je postavljena bomba“. Obzirom da nam je Radoje Domanović“ u srednjoj školi, morali smo da ispraznimo i srednje škole. Svi će danas biti na onlajn nastavi.

objašnjava Dejan Nešić, član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje.

Za sada nije poznato odakle je mejl o dojavi bombe poslat. Ista situacija desila se širom Srbije. U međuvremenu, sazvana je i sednica Štaba za vanredne situacije Opštine Paraćin, a saopštenje Štaba prenosimo u celosti:

Više škola u opštini Paraćin i u Republici Srbiji dobilo je jutros mejl, u kome se nalaze dojave o postavljanju eksplozivnih naprava u školama. Takođe, pretnje su upućene predsedniku Republike Srbije i Vladi Republike Srbije. Na osnovu konsultacija sa MUP Srbije i načelnikom PS Paraćin, kao i sa školskom upravom Pomoravskog okruga, doneta je odluka da se danas sve škole i predškolske grupe pri školama, prebace na onlajn nastavu, dok se ne izvrši antidiverzioni pregled objekata i utvrdi verodostojnost dojava. Na osnovu konsultacija sa svim nadležnim institucijama sazvana je sednica Štaba za vanredne situacije opštine Paraćin, nakon čega je izdato zvanično saopštenje Štaba – u više škola na teritoriji opštine Paraćin stigla je dojava o postavljenim bombama. To su OŠ „‘Stevan Jakovljević“, OŠ „Radoje Domanović“, OŠ „Branko Krsmanović“, Sikirica, OŠ „Branko Radičević“ Popovac, OŠ „Momčilo Popović“ i OŠ „Vuk Karadžić“ Potočac. Opštinski Štab za vanredne situacije ovim putem obaveštava građane da su preduzete sve neophodne mere i da nema mesta panici. Biće izvršen antidiverzioni pregled objekata, u cilju osiguranja bezbednosti svih učenika i zaposlenih u školama. Opštinski Štab će pratiti situaciju i o svemu obaveštavati građane.

navodi se u saopštenju.

Nakon kontradiverzionog pretresa školskih objekata, Policijska stanica u Paraćinu utvrdila je da nigde nema eksplozivnih naprava, te da je dojava o bombama bila lažna.

Povezane objave