Drugog dana Sarmates festivala otvorene izložbe svetski priznate autorke Normante Ribokaite i jednog od najboljih srpskih fotografa Aleksandra Buđevca

 Drugog dana Sarmates festivala otvorene izložbe svetski priznate autorke Normante Ribokaite i jednog od najboljih srpskih fotografa Aleksandra Buđevca

Ljubitelji umetničke fotografije drugog dana ovogodišnjeg Sarmates festivala imali su prilike da prisustvuju otvaranju dve impozantne izložbe znamenitih fotografa. Galerijski prostor u Zavičajnom muzeju ispunjen je fotografijama Litvanke Normante Ribokaite, a kako je autorka bila sprečena da prisustvuje otvaranju, nešto bliže o njenom stvaralačkom radu rekao nam je Zoran Đorđević, majstor fotografije iz Kragujevca koji je imao prilike i da je lično upozna, a čak i da bude njen gost:

Njene fotografije pripadaju istočnjačkoj školi, te nam je zbog tog bliska, s tim što njene fotografije imaju nadrgradnju. One imaju tu finu dozu crnog humora koji se provlači kroz četiri osnovne teme kojima se ona bavi – kroz portrete, akt fotografiju,često spaja i konje i pejzaže. Država Litvanija joj je dodelila zvanje umetnika. Živi u jednom malom mestu od 1.800 stanovnika koje je po svim odlikama selo, ali ima status grada jer tu živi 20 umetnika koji su bitni za državu. Najmlađa među njima je upravo Normante Ribokaite.

kaže Zoran Đorđević.

Među prikazanim fotografijama ima dosta smelih auto aktova, a Đorđević kaže da u tome nema ničeg čudnog, s obzirom na to da je odnos prema telu u Litvaniji dosta otvoreniji i drugačiji nego kod nas. Iako nije prisustvovala otvaranju, autorka Normante obratila se posetiocima video porukom, i to na srpskom jeziku, te rekla da voli Srbiju i izrazila zahvalnost organizatorima iz Art Tima. Ova izložba vredna pažnje nalaziće se u Zavičajnom muzeju do 20. oktobra.

U petak je u Kulturnom centru otvorena i izložba fotografija Aleksandra Buđevca, predsednika Foto kluba Kragujevac. Postavka nosi naziv Nešto između i nalaziće se u galeriji Kulturnog centra naredne dve nedelje.

Prema rečima kritičara majstora fotografije Zorana Đorđevića, radove Aleksandra Buđevca krasi poetika u fotografijama kao malo kog autora koji se u poslednjih sedamdeset godina pojavio na području bivše Jugoslavije.

Buđevac se više od dvadeset godina aktivno bavi fotografijom a u svom radu, stekao je zvanje Kandidat majstora fotografije FSS, EFIAP, kao i Master of light artist. Od 2013. godine aktivno izlaže fotografije. Učestvovao je na 200 izložbi u Srbiji i svetu, pod pokroviteljstvom različitih amaterskih udruženja (FIAP, PSA, GPU, MOL…..), na kojima je osvojio oko 150 medalja i priznanja u više od 25 zemalja, kao i četiri nagrade za najboljeg izlagača.

Drago mi je što sam pred paraćinskom publikom, paraćin ima jaku tradiciju fotografije. Vrlo ste kritični, vrlo ste oštri, mala sredina ali sa jakom fotografskom tradicijom. Zaista mi je veliko zadovoljstvo da budem ovde, da predstavim svoj rad u poslednjih 7,8 godina. To predstavlja jedan divni krug koji zatvaram i koji moram da predstavim. To je jedan divan deo mog života, jako se lepo osećam otkrivajući sebe i predstavljajući ove fotografije vama. Zaista sam uživao u Paraćinu, u druženju sa vama. Hvala Bokcu i Art Timu.

rekao je Buđevac na otvaranju izložbe.

Zoran Đorđević, majstor fotografije i kritičar istakao je značaj Sarmates festivala i uporedio ga sa najjačim festivalima umetničke fotografije.

Ja ne znam da li ste vi svesni šta Bokac radi. Ono što je on i prve godine doveo (autori) i ove godine, ja sam samo video u Slovačkoj, u Bratislavi gde postoji jedan drugi Bokac koji dovodi najbolje fotografe sveta. On ima ogroman budžet za to, Bokac nema taj novac. Normante Ribokaite u ovom trenutku je definitivno jedna od najboljih i najvažnijih svetskih fotografa. Možda to vama ne izgleda, ali ljudi koji se bave fotografijom to znaju. Kosta (Dupčinov) je dugo već jedan od najboljih balkanskih dokumentarista. A Buđevac je sigurno jedan od najvećih talenata koje Srbija ima već duže vreme i apsolutno je sigurno da je jedan od najboljih fotografa u Srbiji. Verujte da ovo što Bokac dovede u Paraćin, to je sigurno nešto najbolje što sam ja ove godine uspeo da vidim na jednom mestu. Nadm se da će on uspeti da izdrži i da će istrajati jer ovo više nije samo stvar Paraćina nego cele Srbije i svih nas.

istakao je Đorđević.

Povezane objave