DRŽAVNA MATURA: U toku pilot testiranje maturanata

 DRŽAVNA MATURA: U toku pilot testiranje maturanata

U 500 obrazovnih institucija u Srbiji u toku je pilot testiranje maturanata u okviru projekta uvođenja državne mature za sve srednje škole. Svi učenici četvrtog razreda gimnazija, srednjih stručnih i umetničkih škola, njih oko 52.000 u četiri dana polažu testove, pri čemu su ispiti iz srpskog jezika i matematike su obavezni; gimnazijalci će polagati i treći predmet koji su izabrali sa liste opšteobrazovnih predmeta, dok će učenici stručnih škola, ukoliko se školuju za neki od 62 obrazovna profila koji su uključeni u ovo pilotiranje, kao treći ispit polagati stručno-teorijski test.

U svim srednjim školama od utorka do petka odvija se pilot projekat državne mature. U planu je da državna matura zaživi od 2024. godine, znači učenici koji su trenutno druga godina bi trebalo da polažu po tom modelu. U četiri dana su raspoređeni ispiti – zavisi koji je smer u pitanju jer ne polažu svi isto. Prva dva dana bio je srpski jezik i književnost i nakon toga matematika; danas su opšteobrazovni predmeti, a sutra je test iz stručnog dela ispita.

objašnjava Nenad Milosavljević, direktor Tehnološke škole u Paraćinu.

U svakoj učionici za vreme ispita dežura po dvoje nastavnika, a dežurnih ima i u hodniku. 98 maturanata Tehnološke škole ovih dana polaže državnu maturu, a cilj celokupnog projekta je da za dve godine maturanti svih državnih i privatnih srednjih škola umesto polaganja prijemnih ispita polažu ispit državne mature, što bi praktično trebalo da u potpunosti zameni prijemne ispite za upis na fakultete.

Ideja je da prijemni ispiti za fakultete ne postoje. Dakle, učenici će sa rezultatima državne mature aplicirati za upis na fakultet koji žele. Meni je to u redu, verujem da se neće svi fakulteti složiti sa ovim, ali mislim da je ovo univerzalno i da je u redu. Ovo je druga proba, ali prva u koju su uključene sve škole. Organizacija je potpuno na školama, a svemu je prethodila obuka i nastavnog kadra i učenika i roditelja.

kaže Milosavljević.

Probni testovi imaju do 40 zadataka, a vreme za izradu testa je 180 minuta. Za potrebe pilotiranja štampano je više od 150.000 testova koji su prethodnih dana dostavljeni na 28 punktova na kojima su ih preuzimali direktori škola. Rezultate će pregledati Komisija koju čine profesori škola gde su ispiti održavani, a jedan uzorak će pregledati i nadležne Školske uprave. Svi rezultati biće prosleđeni Školskoj upravi i Ministarstvu prosvete.

Ovo je drugo pilotiranje projekta, ali prvo koje obuhvata preko 500 srednjih škola. Projekat državne mature finansira Evropska unija, a sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Povezane objave