Epidemija smanjila broj dobrovoljnih davalaca krvi

 Epidemija smanjila broj dobrovoljnih davalaca krvi

Dvadesetčetvorogodišnja Jovana Stanojević iz Malošišta postala je dobrovoljni davalac krvi na današnjoj redovnoj akciji paraćinskog Crvenog krsta. Ona je za akciju čula od svog dečka koji je takođe danas dao krv.

Jeste mi prvi put da dajem krv, ali ne osećam strah. Ja sam budući medicinski radnik i želim da pomažem ljudima i na ovaj način.

rekla je Jovana.

Da bi osoba postala davalac ove dragocene tečnosti, osim što mora da ima između 18 i 65 godina i telesnu težinu preko 50 kilograma. Osim toga, mora da prođe i jedan mini sistematski pregled kojim se utvrđuje zdravstveno stanje osobe. Prema rečima dr Milice Ranđelović iz Zavoda za transfuziju krvi Niš, epidemija koronavirusa uticala je na to da se smanji broj davalaca krvi u prethodnom periodu.

Epidemija je dosta uticala na smanjenje broja davalaca, naročito se to osetilo prethodne godine kada je na snazi bio i karantin. Ove godine su se, čini se, navikli na funkcionisanje sa svim ovim merama, pa se broj i malo popravio. Prilikom akcija se uvek vodi računa o protivepidemijskim merama i dezinfekciji, mi nismo zabeležili nijedan slučaj zaražavanja na terenu.

ističe dr Ranđelović.

Doktorka niškog Zavoda za transfuziju krvi rekla je da je i broj mladih zainteresovanih za dovrovoljno davalaštvo krvi opao tokom protekle godine, ali da zahvaljujući saradnji sa Crvenim krstom uspevaju da motivišu i mlađe generacije. Upravo je sa tim ciljem paraćinski Crveni krst prethodnu akciju organizovao u Ekonomsko trgovinskoj školi.

Srednjoškolci jesu zainteresovani, ali se uglavnom plaše, povučeni su više primerom svojih vršnjaka i onda se tek tada odlučuju. Zadovoljni smo bili prošlog puta kada smo u Ekonomskoj školi organizovali akciju, solidan broj srednjoškolaca se odlučio da da krv. Generalno smo zadovoljni odzivom Paraćinaca na redovnim akcijama dobrovoljnog davalaštva koje organizujemo. I danas očekujemo dobar odziv.

rekla je Emina Mladenović, stručna saradnica Crvenog krsta Paraćin.

Današnja akcija u prostorijama Crvenog krsta traje do 14h.

Povezane objave