Folkloraši Paraćincima priredili veče za pamćenje obojeno humanošću

 Folkloraši Paraćincima priredili veče za pamćenje obojeno humanošću

„Igrajmo zajedno“ slogan je pod kojim su se udružili folkloraši četiri kulturno-umetnička društva i koreografijama „prošetali“ veliki broj okupljenih Paraćinaca kroz različite delove Srbije, ali i Bosne. Veče je imalo i humanitarni karakter – prikupljan je novac za lečenje Vuka Vasića. Ukupno je prikupljeno 39 950 dinara.

Gosti su nam večeras KUD „Sloga“ Bikodže iz Bosne i Hercegovine, FG „Vuk Karadžić“ Potočac, i KUD „Božikovo“ Bošnjane. Na programu su igre iz Dimitrovgrada, igre iz srednje Bosne, Sarajevskog polja, vlaške igre, igre iz Šumadije, Leskovca…Mi smo pre nešto manje od mesec dana bili gosti na 11. smotri folklora Otvorena vrata Bikodže u BiH, bili smo njihovi gosti tamo, tako da su oni naši gosti sad i biće tu tri dana, družićemo se, obići ćemo grad, Grzu i družiti se.

Veče folklora „Igrajmo zajedno“ organizovali smo uz pomoć Opštine Paraćin i Doma omladine.

kaže Ivan Stefanović iz KUD „Boki 4. juli“.

KUD „Sloga“ iz Bikodža prvi put je u poseti Paraćinu, a članovi ovog Kulturno-umetničkog društva veoma su zadovoljni organizacijom i prijemom domaćina.

Ovde smo prvi put i želeo bih se zahvaliti Braniši Milojkoviću i KUD „Boki 4. juli“, stvarno smo iznenađeni svime – i smještajem i svega imamo čak i bazene da se djeca kupaju. Paraćincima se predstavljamo igrama iz Bosne i igrama iz Sarajevskog polja. Nedavno je KUD „Boki 4. juli bio gost kod nas u Bosni 3 dana, eto mi smo sada ovde i nadam se da će se ovo druženje nastaviti i trajati iz godine u godinu. Jer ipak je ovo jedan vid kulture koji spaja narod. Nema ništa lepše nego da se udruže kultura, tradicija, običaji. Iznenađen sam i posetom, dosta se ljudi okupilo i to mi je drago davidim.

kaže Jasmin Gahić, predsednik KUD Sloga Bikodže

Okupljeni Paraćinci osim što su uživali uz zvuke tradicije, imali su priliku da pokažu humanost i doniraju novac za lečenje trinaestogodišnjeg sugrađanina Vuka Vasića. Organizaciju koncerta pomogli su Dom omladine i Opština Paraćin.

Povezane objave