Fotografkinje Art Team-a: različito motivisane – ujedinjene u ljubavi prema fotografiji

 Fotografkinje Art Team-a: različito motivisane – ujedinjene u ljubavi prema fotografiji

foto: Art Team

16 umetničkih fotografija fotografkinja Art Team-a naći će se na izložbi koju će ova foto grupa organizovati u prvoj polovini decembra u izložbenom prostoru Narodne biblioteke „Dr Vićentije Rakić“. Prema rečima Bojana Petrovića, jednog od kreativnih direktora Art Team-a, ovo će biti prva izložba dela čiji su autori isključivo članice ove foto grupe, a do ideje za njen nastanak došlo je sasvim spontano.

Kod nas u udruženju se i inače dešava da do neke dobre ideje dođemo tako što neko malo glasnije vikne nešto i mi shvatimo da je to zapravo super i krenemo da radimo na tome. U ovom slučaju, tako nešto je „malo glasnije uzviknula“ Leposava Ivanković, direktorka NB „Dr Vićentije Rakić“, gde će izložba i biti organizovana. Devojke su bile za i tako smo krenuli u realizaciju.

kaže Bojan Petrović Bokac.

Jedna od članica Art Team-a čije će se umetničke fotografije naći na izložbi je Nevenka Milojković koja inspiraciju nalazi u prirodi, te su pejzaži ono čime će se najbolje predstaviti.

Volim da šetam prirodom i fotografisanjem hoću da taj neki trenutak u kom sam posebno uživala zabeležim – ono nešto što je meni posebno zapalo za oko, taj neki trenutak hoću da zarobim i da ga na neki način ovekovečim.

ispričala nam je Nevenka.

Ova mlada autorka ističe da je protiv preteranog korigovanja fotografija u postprodukciji, jer se tako, kako kaže, gubi prvobitni smisao i doživljaj same prirode, te se ona trudi da njene fotografije budu što prirodnije, kako bi posmatrač mogao da ih vidi onako kako je ona videla predeo koji je fotografisala. Članica je Art Team-a od maja meseca i kaže da je zahvaljujući iskusnijim članovima udruženja dosta napredovala.

Kada imamo sastanke, članovi donesu fotografije i svi komentarišemo šta je dobro, a šta ne. I na taj način učim, a i kada čujem komentare za svoje fotografije i sugestije na šta bi trebalo da obratim više pažnje. Dosta su mi pomogli oko tih tehničkih stvari, kako treba da izgleda fotografija, kompozicija…zahvaljujući tome unapređujem svoje radove.

kaže Nevenka.

Katarinu Jevtić, članicu Art Team-a najviše interesuje dečija fotografija pa će se upravo ovim motivima predstaviti na narednoj izložbi.

Najviše me inspiriše portretna fotografija (dece, pre svega) i težim ka tome da moje fotografije imaju neku emociju koju posmatrač može da prepozna. Dosta sam napredovala kroz rad u Art Team-u, najviše kroz kritike ostalih članova. Ja uvek pitam ostale za mišljenje jer bez kritike ne mogu ni da napredujem.

rekla je Katarina.

Udruženje Art Team ima šest članica a pored Katarininih i Nevenkinih, u izložbenom prostoru paraćinske biblioteke će se naći i radovi Milice Filipović, Jovane Dinić, Marije Nikolić i Nataše Petrović, predsednice ovog udruženja. Svaku od njih inspirišu različiti motivi, pa se i fotografije koje nastaju dosta razlikuju. Miličine fotografije nastaju spontano tokom njenih šetnji i privlači je ono što je okružuje. Marija radi portrete, Jovana pored portretne voli i street fotografiju, dok su za Natašu karakteristične fotografije mrtve prirode od kojih kreira mini priče. Svaka putem svojih dela prenosi određenu emociju i misao, te će se upravo u toj raznovrsnosti ogledati bogatstvo najavljene izložbe.

Foto grupa Art Team postoji od decembra 2020. godine i za nepunih godinu dana organizovala je četiri međunarodne izložbe. Kreativni direktori Art Team-a su Dejan Pavlović, Vladan Đorđević i Bojan Petrović. Udruženje broji 37 članova različitih generacija i iskustava u bavljenju fotografijom, ali je, kako kažu, ono što ih sve okuplja upravo ljubav prema fotografiji.

Svakog četvrtka bez izuzetka okupljamo se na sastancima. Često na tim sastancima imamo i goste koji nisu iz sveta fotografije i svaki put se fotografišemo sa njima za uspomenu. Mi na sve ovo gledamo kao na neko neformalno druženje koje svima prija, a koje je i korisno. Niko nikome ne nameće kako će raditi, mi podstičemo svakoga da radi ono u čemu uživa i što on jeste, a na nama, kreativnim direktorima je da to pospešimo i dovedemo na neki viši nivo.

kaže jedan od kreativnih direktora Bojan Petrović Bokac.
foto: Art Team

Nakon izložbe umetničkih fotografija fotografkinja Art Team-a, ova foto grupa će za godišnjicu postojanja udruženja pripremiti i samostalnu izložbu svog istaknutog člana Zorana Vesića koji će prvi put svoje fotografije predstaviti paraćinskoj publici.

Povezane objave