„Hotel Predgrađe“ – muzika koja ne zna za granice

 „Hotel Predgrađe“ – muzika koja ne zna za granice

Vrhunski danski i srpski muzičari delili su sinoć scenu paraćinskog Pozorišta i upravo pred Paraćincima premijerno izveli program koncerta „Hotel Predgrađe“. Prepun emocija i nadasve raznolik repertoar sastavljen od dela Griga, Slavenskog, ali i Bo Ludbi-Jegera u Pozorištu su izveli upravo Ludbi-Jeger, kompozitor i pijanista, zatim mecosopran Aleksandra Vagner, kao i gudačice kvarteta Hypnos Aleksandra Milanović (violina), Selena Jakovljević (violina), Ivana Uzelac (viola) i Tamara Ranković (violončelo).

Vodeću ulogu programa imaju pesme poznate srpske pesnikinje Jelene Lengold za koje je muziku komponovao Danac Bo Ludbi-Jeger koji iza sebe ima oko 90 objavljenih kompozicija – simfonijskih i kamernih dela, kao i tri opere. Kako kažu, do ideje za saradnju došlo je sasvim spontano, a glavni krivac za to je Ivana Uzelac:

Bo je imao ideju da napravi muziku na stihove nekog srpskog pesnika i ja sam se setila Jelene Lengold koja je inače moja prijateljica i naša poznata pesnikinja i onda smo došli na ideju da njih povežemo. Dopale su mu se njene pesme i dobio je inspiraciju da napiše muziku za ove četiri pesme iz Jelenine zbirke „Bunar teških reči“. 2019. Bo je bio u Beogradu na masterklasu iz dirigovanja i tu smo se upoznali, pričali o tome da bi mogli da napravimo neku saradnju. Godinu dana kasnije, Aleksandra je bila u Beogradu, tada smo mi razradile ideju i smislile sve što ste sada čuli, ceo ovaj koncept.

objašnjava Ivana Uzelac, članica gudačkog kvarteta Hypnos, članica Beogradske filharmonije.

Hotel Predgrađe vodi nas kroz očajan odnos dvoje ljudi – jedan čitav životni tok u četiri pesme o muškarcu i ženi. Kako kaže Ludbi-Jeger – pesme Jelene Lengold su inspiracija da se prati jedan prašnjavi, džezirani gudački zvuk koji nosi uspomene na hotelske sobe i zadimljene mračne hotelske restorane u dalekim zemljama, čijih se imena niko ne seća.

Melodija pisana baš za njen glas, te i ne čudi što je izvođenje, iako na srpskom, idealno leglo. Zapravo, Aleksandra Vagner čiji je otac Srbin, a majka Dankinja tek uči srpski jezik, ali kaže da joj pevanje ide lako. Živela je u Norveškoj, potom u Danskoj gde je završila i Kraljevsku opersku akademiju, a ovo je prvi put da radi u Srbiji.

Ne znam kako to zvuči, ali meni nije čudno da pevam na srpskom. Srpski jezik je melodičan, tako da je lako da se peva na njemu. Za razliku od danskog koji je strašan, to je katastrofa. (smeh)

Dosta smo radili na ovome kod kuće (u Danskoj) i imali smo različite prognoze kako će to proći ovde – nisamo znali šta da očekujemo jer ovo je prvi put da nešto radim u Srbiji. Mogla je da bude katastrofa – ali nije, fantastično je. Ovde smo zapravo shvatili da kada praviš muziku, nije važno kojim jezikom govoriš. To je kao neki slobodan prostor u kome možeš da uživaš i praviš muziku zajedno sa drugima.

podelila je svoje utiske sa nama Aleksandra Vagner.

Koncert u Pozorištu pred malobrojnom paraćinskom publikom bio je prvo izvođenje koncepta „Hotel Predgrađe“ u kolaboraciji Danaca i Srpkinja, a već danas oni će imati podnevni koncert u Školi za muzičke talente u Ćupriji. Kažu da im male scene prijaju i da vole da ostvare komunikaciju sa publikom:

Pevam, naravno, i na velikim scenama, ali više volim male jer volim bar nešto da kažem publici, da ima malo interakcije. Bo i ja stalno to radimo na koncertima, volimo da bude intimno i neformalno.

kaže Aleksandra.

Gudački kvartet Hypnos nastao je za potrebe ovog projekta, a članice sviraju u različitim ansamblima, uključujući Filharoniju i razne kamerne ansamble. Planiraju da nastave da nastupaju zajedno i nadalje, a nakon današnjeg koncerta u Ćupriji, ovaj program biće izveden i u Beogradu, i to u Legatu Slavenski, iz pijeteta prema Slavenskom čija dva dela izvode u okviru ovog koncerta. Za narednu godinu planirana su i gostovanja u Danskoj.

Nastanak ovog projekta podržale su tri danske organizacije – Danish Art Foundation, Koda Kultur Foundation i Augustinus Foundation. Organizator koncerta u našem gradu bio je paraćinski Kulturni centar.

Povezane objave