HUMANOST KOJA TRAJE VIŠE OD DECENIJE – Paraćinka Sandra Radunović prikuplja donacije za novogodišnje paketiće za decu obolelu od karcinoma

 HUMANOST KOJA TRAJE VIŠE OD DECENIJE – Paraćinka Sandra Radunović prikuplja donacije za novogodišnje paketiće za decu obolelu od karcinoma

Paraćinka Sandra Radunović poznata je mnogim svojim sugrađanima kao žena koja se godinama unazad bavi humanitarnim radom, i to usmerenim na one kojima je to zaista i najpotrebnije – deci oboleloj od karcinoma. Nije čarobnjak da magijom učini da bolest nestane, ali se već deceniju trudi da dašak novogodišnje magije osete i oni najmlađi koji biju svoje najteže bitke. Sandri je ta bitka nažalost poznata, te već jedanaestu godinu zaredom, uoči praznika prikuplja donacije kako bi deca dobila novogodišnje paketiće.

Ovo je 11. godina da organizujete prikupljanje novogodišnjih poklona za decu obolelu od kancera. Možete li nam opisati kako ste došli na tu ideju i da li delujete samostalno ili u okviru nekog udruženja?

Kao majka sam prošla kroz najtežu borbu svog deteta. Nikad neću zaboraviti njegov osmeh te 2012. kad je u bolničkoj sobi dobio punu vreću poklona. Odatle i potiče ideja da i ja uz pomoć društva bar na kratko usrećim decu koja su sada na putu da postanu superheroji. U Paraćinu sam sama inicijator akcije, a od prošle godine mi se pridružio naš sugrađanin Vojislav Vasić, tata čije je dete nedavno završilo proces lečenja. Upotpunimo je uz podršku  Udruženja „Uvek sa decom“ , a udruženje su osnovali roditelji dece obolele od raka. Udruženje se nalazi u Beogradu, pošto se deca uglavnom i leče na Institutu onkologije i radiologije Srbije.

odgovara Sandra.

I sami ste majka dečaka koji se suočio sa ovom bolešću, srećom, sa pozitivnim ishodom. Kako je to iskustvo uticalo na vas?

Kao porodica smo postali svesni koliko se život promeni u samo jednom trenutku i šta je zapravo najvažnije. Da ne treba da se sekiramo oko nebitnih stvari i da znamo da postavimo prioritet.

Kako biste ocenili interesovanje sugrađana da se uključe u akciju, da li sa godinama raste? Imamo li kao pojedinci svest da treba da pomognemo na neki način?

Iz godine u godinu sve više sugrađana želi da učestvuje što mi pokazuje da kao pojedinci imamo empatiju. Želja da se pomogne postoji, samo su potrebne informacije u čemu nam i vi sada pomažete.

Kome su konkretno namenjeni pokloni? 

Pokloni su namenjeni prvenstveno deci koja se trenutno nalaze na lečenju, kao i deci koja su se lečila i u međuvremenu završila proces u toku ove 2023. godine.

Kako reaguju mališani na poklone, opišite nam vaše desetogodišnje iskustvo, koliko njima znači gest kojim pokazujemo da smo kao društvo uz njih?

Deca se uvek obraduju. Tako im praznici u bolnici prođu u malo lepšoj atmosferi i znaju da im pružamo podršku i šaljemo želje za pobedu i brz oporavak.

Šta je na vas, kao nekog ko se deceniju bavi ovim vidom humanitarnog rada, ostavilo do sada najjači utisak? 

Upravo osmesi i zadovoljstvo mališana i tinejdžera. Dečiji osmeh nema cenu!

Šta dolazi u obzir od donacija – da li su one samo novčane ili i druge vrste?

Donacije ne moraju da budu novčane. To može da bude bilo koji poklon, shodno uzrastu i polu deteta -od 2 do 18 godina. Moram da napomenem da slatkiša i slaniša ne nedostaje. I još jedna jako važna napomena, da poklon ne sadrži ukrase za kosu. Razlog nam je svima poznat…

Na koji način vas zainteresovani sugrađani mogu kontaktirati?

Zainteresovani me mogu kontaktirati na broj 063/ 755 32 03, kao i putem društvenih mreža.

Za kraj, šta biste, kao neko ko je prošao to, poručili roditeljima čija se deca bore protiv kancera?

Roditeljima koji biju ovako tešku bitku poručujem da budu strpljivi, da se trude da ne pokleknu jer onkološko lečenje je maraton i pobede se ostvaruju korak po korak. Svojoj deci su potrebni prisebni i pozitivni.

iskreno odgovara Sandra.

Sve fotografije su deo privatne arhive Sandre Radunović.

Povezane objave