Inicijativa Digitalna Srbija približila Paraćinkama mogućnosti u okviru startap ekosistema

 Inicijativa Digitalna Srbija približila Paraćinkama mogućnosti u okviru startap ekosistema

17,2% startapa u Srbiji ima ženske osnivače, što je iznad evropskog (13,2%), i globalnog proseka (15%). Ipak, broj žena osnivača startapova u poslednje vreme u našoj zemlji je u opadanju, a kako bi taj trend prekinuli, iz Inicijative „Digitalna Srbija“ dolazi nam jedan vid javne diskusije na ovu temu, s ciljem osnaživanja žena za ulazak u startap vode. Jedan od događaja organizovan je i u Regionalnom inovacionom startap centru Paraćin.

Prisutni su imali priliku da čuju više o idejama za kreiranje predloga za unapređenje položaja žena u srpskom startap ekosistemu, kao i o programima podrške za sve one koji se odluče na pokretanje startapa.

Ono što je definitivno problem, jeste ta osvešćenost da postoje startapi i šta zapravo znači startap ekosistem. Mnogi ne znaju da postoji podrška od strane celog Inovacionog ekosistema koji podržava same startape. Osvešćivanje, edukacija u vezi sa tom temom, postoje određeni alati pomoću kojih svi zainteresovani mogu da se informišu, naročito na startap portalu koji je centralizovano mesto za sve informacije o startapima u Srbiji.

rekla nam je Sara Olujić, projektni koordinator i biznis analitičar u Iniijativi Digitalna Srbija, u timu za startap ekosistem.

Ono čime se Inicijativa DIgitalna Srbija bavi je unapređenje digitalne ekonomije, kroz različite timove, a u sektoru za startap ekosistem fokus je uvesti sistemske promene koje će olakšati put samih startapa.

Što se tiče samih žena, držimo različite edukacije poput, recimo programa startap vikend, koji je namenjen i mladima a imali smo i onaj posebno namenjen ženama i nećemo se zaustaviti na tom jednom. Takođe, imamo projekat Preduzmi ideju koji je podržan od strane USAID-a koji kro razne edukativne materijale i vodiče iz različitih branši i industrija doprinosi znanju i početnim koracima kako se, recimo, osniva startap, šta predstavlja fintek industrija, kako se snaći u logistici, a danas konkretno predstavljamo vodič koji se bavi time kako osnovati startap. Zanimljiv je podatak recimo da izveštaj o finansiranju Centralne i Istočne Evrope pokazuje da startapi osnivačica dobijaju manji procenat i manji iznos investicija, ali sa druge strane, osnivačice generišu više prihoda za svaki uloženi euro od tih investicija – za čak 96% više nego muškarci.

istakla je Sara Olujić, projektni koordinator i biznis analitičar u Iniijativi Digitalna Srbija.

Na pitanje kakve su povratne reakcije onih koji posete predavanja o ovoj temi, naša sagovornica kaže da su vrlo pozitivna i da se mnogi istinski zainteresuju za osnivanje startapa.

Ono što ih najviše oduševi jeste to da zaista postoji ta pozadinska infrastruktura od strane organizacija podrške, različitih akceleratora i inkubatora, dakle postoji prilika i šansa da se ljudi bave startapima u Srbiji jer postoji infrastruktura podrške koja se bavi startapima na tom putu. Mnogi kada vide koje sve prilike postoje u ekosistemu se zapravo pozitivno iznenade jer nikada do sada nisu čuli za to. Interesovanje počinje da raste i to možemo da vidimo na osnovu startap istraživanja u okviru projekta Preduzmi ideju, a na osnovu kog zaključujemo da je sada sve više mladih od 19-29 godina uključeno u razvijanje startapa.

A za sve zainteresovane sa područja Paraćina i Pomoravlja, tu je i Regionalni inovacioni startap centar kao mesto na kome su dostupne sve relevantne informacije u vezi sa osnivanjem startapova.

To je jedan od razloga našeg postojanja, da svim zaineresovanim sugrađanima i sugrađankama pružimo svu neophodnu pomoć u osnivanju ne samo kompanija, već i da im damo prave i validne informacije na kojim konkursima podrške mogu da konkurišu, da im pomognemo da pripreme prijavu, da dobiju od nas i neku savetodavnu pomoć, a uskoro i prostor gde mogu da rade.

rekao je Aljoša Gligorijević, direktor RISC-a

Povezane objave