Izložba fotografija „Tuga i radost – ROMI“ Bojana Petrovića Bokca od četvrtka u Zavičajnom muzeju

 Izložba fotografija „Tuga i radost – ROMI“ Bojana Petrovića Bokca od četvrtka u Zavičajnom muzeju

Inspirisan životom Roma, višestruko nagrađivani paraćinski fotograf Bojan Petrović Bokac napravio je serijal fotografija koji je nazvao „Tuga i radost – ROMI“. Upravo fotografije ovog serijala čine izložbu koja će u četvrtak 24. avgusta biti otvorena u paraćinskom Zavičajnom muzeju.

Bokčevo interesovanje za život Roma javlja se 2012. godine prilikom slučajnog susreta sa jednom romskom porodicom. Fotografije prate njihov način života, njihovo radovanje, tugovanje, ali pre svega njihov slobodarski duh. Oni su bili inspiracija i za foto-monografiju koja nosi isti naziv, a koja će Paraćincima biti predstavljena septembra.

Otvaranje izložbe zakazano za 20h. Ovo će biti njegova trinaesta samostalna izložba.

Bojan Petrović je nosilac zvanja KMF ( Kandidat majstora fotografije) koje dodeljuje Foto Savez Srbije i počasni nosilac zvanja HonFtGM Umetničkog Ateljea Fotogram iz Beograda – kao šesti u svetu i prvi sa tim zvanjem u Srbiji. Međunarodna organizacija FIAP dodelila mu je zvanje EFIAP-b, dok Američka Asocijacija za umetničku fotografiju zvanje PPSA. Internacionalno udruženje umetničkih fotografa ( IAAP ) Bojanu dodeljuje titulu Ambasadora ove organizacije za Srbiju, kao i predvodnika za sve ostale postavljene ambasadore trenutno i ubuduće na nivou celog sveta.

Povezane objave