Izložba „Mladi u fotografiji“ u Kulturnom centru do 15. juna

 Izložba „Mladi u fotografiji“ u Kulturnom centru do 15. juna

Osmoro mladih članova Foto kino kluba Paraćin autori su fotografija koje obuhvata izložba ovog kluba otvorena večeras u galeriji Kulturnog centra. Izložbom „Mladi u fotografiji“ obuhvaćeno je preko 40 fotografija čiji su autori neki od najmlađih članova FKK Paraćin – Ana Petrović, Emilija Ristić, Lana Radosavljević, Kruna Miković, Jelisaveta Miletić, Anđela Ružić, Mladen Glišić i Vukašin Ilić.

Najmlađa među njima, Kruna Miković ima samo 9 godina, a ovo joj je već četvrta izložba fotografija.

Na ovoj izložbi imam četiri fotografije na kojima su moji drugari iz škole. Najčešće slikam svoje mačke, ovo mi je prvi put da sam slikala u školi. Fotografijom se bavim od prošle godine, kada sam učestvovala na 19. izložbi umetničke fotografije.

kaže nam devetogodišnja Kruna Miković.

Devetnaestogodišnja Lana Radosavljević fotografijom se bavi već pet godina, a kako kaže, najdraža joj je street fotografija:

Ja sam se zaljubila u uličnu fotografiju, generalno volim kad šetam da zabeležim trenutak takav kakav je – da li je to čovek koji je prošao u tom trenutku, da li je imao neku emociju, prosto da taj trenutak zabeležim, da „zamrznem“ da tako kažem. Volim da se na mojim fotografijama vidi situacija onakva kakva jeste. Više volim crno-belu fotografiju nego kolor – to je nekome lepo, a nekome baš i nije, ali smatram eto da crno-bela fotografija može da prikaže pravu emociju kakvu osoba iliti objekat nosi.

objašnjava Lana Radosavljević.

Foto kino klub Paraćin otvoren je za sve mlade koje fotografija interesuje i spremni su da joj posvete vreme i žele da se usavršavaju u ovoj oblasti.

Pre svega, kada se učlane ja tražim da mi pokažu šta rade – koju otografiju preferiraju i onda im dam neke smernice, šta bi mogli da fotografišu i da vidim jednostavno prema čemu imaju afinitete. Radili smo i projekcije starih autora, novih autora, nekih fotografa za koje ja mislim da bi mogli da imaju uticaja na njih, da izgrade nešto u sebi, da pronađu sebe u fotografiji. Oi mladi ljudi su zaista kreativni, velika je razlika u odnosu na recimo moje početke. U njihobim godinama ja sam slikala bubamare, bele rade, ljubičice…nikad mi nije palo na pamet nešto kreativnije da radim. Nisam ni imala takve vrste informacija – sada oni imaju instagram, fejsbuk i jednostavno vide šta drugi fotografišu i tako dobijaju razne ideje.

kaže Maja Stošić, predsednica Foto kino kluba Paraćin.

Izložba „Mladi u fotografiji“ biće u galeriji paraćinskog Kulturnog centra postavljena do 15. juna i ona je poslednja u nizu aktivnosti u okviru meseca fotografije koji organizuje FKK Paraćin.

Povezane objave