Izložba na otvorenom u čast jasenovačkim žrtvama od ponedeljka u Paraćinu

 Izložba na otvorenom u čast jasenovačkim žrtvama od ponedeljka u Paraćinu

foto: Zavičajni muzej Paraćin

Radovi monahinje Marije, pripadnice sestrinstva srpskog pravoslavnog manastira Rođenja svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, inspirisani jasenovačkim žrtvama činiće postavku izložbe na otvorenom ,,Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenjaʼʼ. Ova izložba nastala u saradnji paraćinskog Zavičajnog muzeja, Muzeja žrtava genocida iz Beograda i Odbora Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve za Jasenovac biće otvorena u ponedeljak 9. maja – na dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu na platou ispred Biblioteke.

Jedan od radova koji će se naći na izložbi je i prikaz Svetog Đorđa Pobedonosca na čijem je plaštu tok reke Save sa jasenovačkom i donjogradinskom stranom. Rad prikazuje Svetitelja koji kopljem probada aždaju, odnosno voz smrti koji je logoraše dopremao u Jasenovac i oslobađa devojčicu sa Kozare pored koje se nalazi đurđevak.

foto: Muzej žrtava genocida

Povod za priređivanje izložbe je 81. godišnjica uspostavljanja sistema logora smrti ,,Jasenovacʼʼ koji je funkcionisao u okvirima Nezavisne Države Hrvatske. Svečano otvaranje zakazano je za 11h, a prisutnima će se obratiti direktor Zavičajnog muzeja u Paraćinu Branislav Stojanović, kustos-istoričar Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina i predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević. Postavka će u Paraćinu biti mesec dana – od 9. maja do 9. juna tekuće godine.

Povezane objave