Izložba o slavnoj srednjevekovnoj dinastiji Musić od večeras u Zavičajnom muzeju

 Izložba o slavnoj srednjevekovnoj dinastiji Musić od večeras u Zavičajnom muzeju

Izložba „Braća Musić” koja je večeras otvorena u podrumskoj galeriji Zavičajnog muzeja kroz 13 edukativnih panoa predočava saznanja vezana za vlastelinsku porodicu Musić, značajne ličnosti srpskog srednjeg veka. Posetioci će u narednih mesec dana imati priliku da se upoznaju sa rodonačalnikom porodice, čelinkom Musom i njegovom suprugom Draganom, sestrom kneza Lazara Hrebeljanovića, ali pre svega sa njihovim sinovima Lazarom, Stefanom i Jovanom. Autor izložbe koja je nastala 2009. godine je arheolog i muzejski savetnik u Narodnom muzeju Kruševac dr Ljubiša Vasiljević, a ovo je jubilarna 25. izložba ove postavke.

Od tri brata Musić, dvojica su bili politički značajne ličnosti, dok je Jovan bio crkvena ličnost, budući mitropolit toplički koji je živeo i dugo godina posle kosovske bitke. Musići su živeli u području koje je bilo gotovo nezavisno u srednjem veku – priznavali su vrhovnu vlast kneza Lazara, ali na svojim prostorima su bili gotovo nezavisni gospodari. Njihova baština prvobitno je bio grad Zvečan, ali u jednom trenutku dolazi do razmene teritorije te Musići menjaju grad i župu Zvečan za grad i župu Brvenik.

objašnjava dr Ljubiša Vasiljević, autor izložbe.

Prema rečima autora, u dokumentu kojim je potvrđena razmena ovih teritorija po prvi put se u istorijskim dokumentima pominje budući knez Lazar. Postavka govori i o porodičnoj zadužbini Musića, manastiru Nova Pavlica gde su i sahranjeni.

Ostaje pitanje da li su Musići učestvovali u kosovskom boju – prihvata je činjenica da su učestvovali, međutim to nijedan istorijski izvor zapravo direktno ne potvrđuje. Čak i epika ne pamti da braća Musići ginu u kosovskom boju. Stefan Musić je prikazan u narodnoj pesmi kao vitez koji je zakasnio na Boj na Kosovu.

kaže Vasiljević.

Sve poznate informacije iz života Musića posetioci će kroz panoe izložene u podrumskim prostorijama Muzeja imati priliku da saznaju narednih mesec dana.

Izložbu smo rešili da otvorimo uoči same Noći muzeja kako bi između ostalog ova postavka bila dostupna i u samoj Noći muzeja. Biće narednih mesec dana postavljena u našim podrumskim prostorijama koje smo renovirali nakon poplave 2014. godine.

kaže Branislav Stojanović, direktor Zavičajnog muzeja u Paraćinu.

Šta će sve, pored izložbe „Braća Musić“, tokom manifestacije „Moć muzeja“ Paraćinci biti u prilici da vide, možete pročitati na ovom linku.

Povezane objave