Izložba „Omaž dečijim knjigama“ od danas u Kulturnom centru

 Izložba „Omaž dečijim knjigama“ od danas u Kulturnom centru

Predškolci PU Bambi danas su imali prilike da prisustvuju otvaranju izložbe posvećene švedskoj dečijoj književnosti „Omaž dečijim knjigama“ Švedske akademije za dečiju knjigu. Ovom izložbom zatvorena je Nedelja švedske kulture u Paraćinu koju je paraćinski Kulturni centar organizovao sa predstavnicima ambasade Švedske u Srbiji, kao prvi korak u okviru dalje zajedničke saradnje.

Ova izložba se kontinuirano širi svetom, prevodi se na mnoge jezike, pa i na naš i sastoji se od 17 ilustracija koji, na neki način edukuju i motivišu decu predškolskog i školskog uzrasta da čitaju knjige. Ova izložba koja je danas otvorena je inače izložba u okviru Nedelje švedske kulture koja se održava u Paraćinu povodom Nacionalnog dana Kraljevine Švedske i sa ovom izložbom faktički se i zatvara Nedelja švedske kulture.

objašnjava Nenad Jevtić iz paraćinskog Kulturnog centra.

Mnogim mališanima koji su danas imali prilike da pogledaju ilustracije sa poučnim citatima o knjigama ovo je i prva poseta Kulturnom centru. Mirjana Todorović, vaspitačica PU Bambi kaže da je predškolski uzrast pravo vreme da se deci „usadi“ ljubav prema knjigama.

U tom procesu učestvuju i roditelji, i sve je individualno u zavisnosti od sklonosti deteta. Recimo, neka deca su nam još ranije postala članovi Biblioteke. U okviru naših aktivnosti, predškolce smo vodili u obilazak Biblioteke, a sada smo prvi put u Kulturnom centru. Lepo nam je, deci je prijatno i ostaće im u lepom sećanju. Ovo je ujedno i povod da dođu ponovo sa svojim roditeljima.

kaže Mirjana Todorović, vaspitačica PU Bambi.

Izložba ilustracija „Omaž dečijim knjigama“ biće postavljena do kraja sledeće nedelje.

Povezane objave