Izložba radova sa 46. Sisevačke likovne kolonije od večeras u Kulturnom centru

 Izložba radova sa 46. Sisevačke likovne kolonije od večeras u Kulturnom centru

Umetnički fundus opštine Paraćin bogatiji je za 24 slike i jednu skulpturu – dela nastala na ovogodišnjoj Sisevačkoj koloniji. Izložba radova nastalih na koloniji otvorena je večeras u galeriji Kulturnog centra.

10 umetnika iz raznih krajeva Srbije stvaralo je svoja dela na Grzi u periodu od 23. do 30. avgusta. Ovogodišnja kolonija, koju tradicionalno organizuje paraćinski Kulturni centar, bila je 46. po redu i jedna je od najstarijih u zemlji.

Posle one u Sićevu koju je osnovala čuvena Nadežda Petrović, naša kolonija ima najdužu tradiciju ne samo u Srbiji već i u bivšoj Jugoslaviji. Ono što je ne samo moje iskustvo već i mojih kolega iz Kulturnog centra, to je da ko god da dobije poziv da učestvuje, uvek se odazove i bude oduševljen gostoprimstvom i uslovima za rad. To je jedan od pokazatelja da smo na dobrom putu i da Sisevačka likovna kolonija zaista vredi.

kaže v.d. direktora paraćinskog Kulturnog centra.

Jedini Paraćinac među učesnicima ovogodišnje likovne kolonije bio je Srbobran Boca Kilibarda. Kako sam kaže, iako je u ovim predelima odrastao, inspiracije mu nikad ne nedostaje.

Ja imam sreće što sam rastao u Paraćinu. I ja u stvari svoju biografiju prenosim na slike. Sve te predele poznajem dobro. Grza, Sisevac, naša Crnica… Ne fali mi inspiracija nikad, samo dok napravim prve poteze četkicom, posle sve krene samo.

kaže Kilibarda.

Pitali smo ga i kako su boravak na Grzi doživele njegove kolege kojima je ovaj kraj nepoznat:

Onaj ambijent ceo, onaj predeo ih je vukao. A i inspirativno deluje kad jedan slikar drugog vuče. Znate ono „E ja ću to bolje da naslikam“ i tako. Mislim da je ovo jedna od dobrih, jakih kolonija.

dodaje paraćinski umetnik.

Za sve godine održavanja Sisevačke likovne kolonije, zbirka umetničkih dela grada Paraćina bogatija je za više od 400 dela. Paraćinci će radove nastale na ovogodišnjoj Sisevačkoj likovnoj koloniji imati prilike da vide do 8. oktobra do kada će biti izloženi u galeriji Kulturnog centra.

Povezane objave