Izložba SMAK 50 do kraja meseca u Zavičajnom muzeju

 Izložba SMAK 50 do kraja meseca u Zavičajnom muzeju

„Sve je bilo i može biti, jedino je SMAK neponovljiv“ – jedna je od poruka koju nosi retrospektivna izložba „SMAK 50“ otvorena večeras u paraćinskom Zavičajnom muzeju. Kepine palice i kožna jakna, brojni novinski članci, koncertne karte, plakati deo su retrospektivne izložbe kojom je autorka Ksenija Đerković želela da prikaže put uspeha ove legendarne rok grupe.

Snaga i moć grupe Smak je zapravo nesvakidašnji zvuk i njihova muzika koja je, u stvari to jedno vreme nosila, a koju nisu baš mogli svi da razumeju. Mnogi ljudi su tek sada počeli da razumeju šta zapravo grupa Smak svira i, ono što je Točak umeo da kaže, a to je da oni nikad nisu svirali da bi se dopali svima – već posebnima i ljudima sa istančanim ukusom koji slušaju dobru muziku i koji osećaju srcem. Grupa Smak nosi jedno vreme – to su sedamdesete, osamdesete, devedesete, pa i nadalje, ali su svakako simbol sedamdesetih i osamdesetih.

kaže autorka.

Osim što je autor izložbe, Ksenija Đerković je od rođenja i „živela grupu Smak“ , s obzirom na to da je ćerka Slobodana Stojanovića Kepe, bubnjara i jednog od osnivača ove kultne grupe. Pitali smo je šta njoj lično predstavlja Smak i koliko je (ne)zahvalno bilo izdvojiti ono što zaslužuje da bude deo izložbe kojom se obeležava pola veka ove legendarne rok grupe.

Znate kako, to je za mene bio jedan veliki teret, zato što je moj otac jedan od osnivača ove grupe i baš sam puno razmišljala šta je ono što bi mogla da prikažem. Baš sam se puno i uplašila i bilo je jako emotivno zato što ipak 50 godina nije malo. Tako da, baš sam sa puno emocija radila ovu izložbu, a i dugo se radila – od januara do maja. Prikupljena je porodična arhiva koju je normalno da ja imam i prikazali smo ja mislim Smak tačno onako kako je njihov put išao.

istakla je Ksenija Đerković.

Na otvaranju izložbe, posetioci su imali priliku da pogledaju i petnaestominutni film posvećen grupi Smak. Paraćin je treći grad u kome se nalazi postavka izložbe SMAK 50 – nakon premijere u Kragujevcu boravila je uLazarevcu, nakon čega su iz paraćinskog Muzeja stupili u kontakt sa autorkom.

Učinila nam se zanimljivom za prikazivanje paraćinskoj publici – naročito nam je interesantno u ovim letnjim mesecima da biramo teme koje bi možda privukle drugačiju publiku, možda više okrenutu toj nekoj savremenoj, urbanoj sredini. Bila nam je znimljiva tema, kontaktirali smo atorku i eto uspeli da dovedemo izložbu u Paraćin.

kaže Branislav Stojanović, direktor Zavičajnog muzeja u Paraćinu.

Postavka će se u galeriji paraćinskog Muzeja nalaziti do 31. avgusta, a ulaz je za sve posetioce besplatan.

Povezane objave