Izložba „Tumač fotografije (Too much photography) od sinoć u galeriji Kulturnog centra

 Izložba „Tumač fotografije (Too much photography) od sinoć u galeriji Kulturnog centra

30 fotografija Branimira Karanovića, profesora fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu od sinoć krasi galerijski prostor paraćinskog Kulturnog centra. Fotografije nastale poslednjih 5-6 godina objedinjene u postavku koja nosi naziv Tumač fotografije / Too much photography.

Iako prikazane fotografije odlikuje širok dijapazon raznovrsnih motiva, one zajedno ipak pričaju priču o sveprisutnosrti fotografije u svakodnevnom životu, što donekle i objašnjava igru reči u nazivu izložbe.

Mi smo sada toliko opsednuti slikama, fotografijama velikih formata, reklamama, bilbordima, prelepljenim plakatima, autobusima, tramvajima…gde se više ništa ne prepoznaje osim advertajzinga, reklame koja je uvek u stvari fotografija. Savršenog kvaliteta, ogromnih formata. Bez obzira na kvalitet, sada već smatram da je suviše toga. Sa druge strane, to deluje i psihološki na čoveka i menja percepciju. Kako razmišlja čovek koji ima metar i osamdeset kad gleda uverljivu fotografiju figure koja ima 30 metara. Ja sam 40 godina profesor fotografije, dakle onaj koji treba da tumači i da uči studente, pa otud i dvostruki naziv ove izložbe.

objašnjava autor prof. Branimir Karanović.

Branimir Karanović rođen je 1950. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti, potom magistrirao grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Bavi se grafikom i fotografijom. Aktivno izlaže grafike i fotografije na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu od 1974. godine. Učestvovao je na preko 250 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i priredio 89 samostalnih izložbi. Izložba „Tumač fotografije (Too much photography)“ u Paraćinu je devedeseta po redu. Pored samostalnih izložbi u zemlji, izlagao je u Parizu, Veneciji, Pragu, Solunu, Plovdivu, Sofiji, Zagrebu, Ljubljani, Osijeku i Rijeci. 

Organizator izložbe je Foto klub Paraćin koji je upravo sinoć otvorenom postavkom započeo mesec fotografije.

Otvorili smo izložbu profesora Branimira Karanovića koji je jako poznat fotografskim krugovima u Srbiji. Bavi se konceptualnom fotogafijom i istraživanjem u fotografiji. Njegove fotografije su jako zanimljive, prikazuju neke elemente kojih je, kako on kaže, „too much“, odnosno previše i možda ne bi trebalo da se nađe u tom ambijentu. Ovo je prva izložba u okviru Meseca fotografije i trajaće do 27. maja. Tada otvaramo našu klupsku izložbu sa gostima – ove godine ćemo imati i goste iz inostranstva. Početkom juna imaćemo i izložbu mladih autora, pošto u poslednje vreme imamo dosta mladih autora koji su se priključili Foto klubu Paraćin, pa hoćemo jednostavno da im damo vetar u leđa i šansu da se prikažu u nekom najlepšem svetlu.

kaže Maja Stošić, predsednica Foto kluba Paraćin.

Izložba Tumač fotografije (Too much photography) biće postavljena do 27. maja u galeriji paraćinskog Kulturnog centra, a upravo ova postavka biće na raspolaganju Paraćincima večeras, u okviru manifestacije „Muzeji za 10“ kada će svoja vrata za posetioce otvoriti sve ustanove kulture u gradu.

Povezane objave