Izložba „Žene – umetnice“ od sinoć u novom Kulturnom centru

 Izložba „Žene – umetnice“ od sinoć u novom Kulturnom centru

Da je Paraćin grad koji može da se ponosi vizuelnim umetnicama, dokazale su sinoć autorke preko 50 umetničkih dela koja su publici predstavljena u galeriji novog Kulturnog centra/ Regionalnog inovacionog start up centra. 30 paraćinskih umetnica, slikarki, fotografkinja i vajarki na Međunarodni dan žena približilo je svoju umetnost sugrađanima.

Jedna od njih je i slikarka Slađana Stojanović, a Paraćincima je predstavila svojim novim radovima:

Radim na jednom novom ciklusu, zove se „Paint in rock“ i slikam muziku koju slušam, dakle moje slike su inspirisane rock’n’roll-om. Večeras sam izložila Pink Floyd art. U međuvremenu, radim sad Black Sabbath, to je ono novo na čemu trenutno radim.

rekla je Slađana.

Dve slike Dragice Ilić takođe od sinoć krase galerijski prostor novog Kulturnog centra, a šta ova autorka kaže, šta nju u stvaranju inspiriše?

Ovde su večeras moje slike Tango i Crkva u Bačini. Mene inspiriše ljubav, živa bića, deca, ptice, žene…ali najviše ljubav.

ističe Dragica Ilić.

Među najzanimljivijim prikazanim delima svakako su umetnički objekti napravljeni od kose čija je autorka Stefania Veljković. S obzirom na to da je njen rad zasnovan na isključivo ženskoj kosi i zapravo se na neki način bavi ženom i ženskom energijom, Dan žena i jeste pravi datum da ova dela budu predstavljena publici.

Kosa se u mojim radovima pojavila još pre nekih desetak godina i ta neka nit traje još uvek. U početku je ideja bila ta neka genetika i ta neka ženska energija koja ima neverovatnu simboliku. Trebalo je da bude samo moja, majkina i bakina kosa. Međutim, pošto sam tu kosu potrošila jako brzo, uvela sam i kose drugih žena, isključivo žena. Rado sam se odazvala pozivu da učestvujem na izložbi baš na Dan žena, kako bih bila deo te neke umetničke zajednice mog rodnog grada i kako bih bolje upoznala publiku. I pored toga, za tu tematiku kojom se ja bavim možda je pravo tlo ovaj današnji datum.

rekla je Stefania Veljković.

Izložbu je otvorio predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević koji je tom prilikom istakao značaj žena umetnica.

Ja sam oduševljen ovim radovima, posebno priznanje ženama umetnicama treba da se oda. Zato što su to žene koje ne samo da se bave umetnošću, one se bave i decom i održavanjem domaćinstava. Lako je muškarcima, oni lakše mogu da se organizuju da dostignu neke umetničke visine, a ženama je to mnogo teže.

istakao je Milićević.

Predsednik opštine damama na izložbi podelio je ruže i čestitao praznik, a svim sugrađankama je poručio sledeće.

Drage dame, hvala vam na svemu što ste radile, posebno našim majkama i bakama koje su nas očuvale i napravile u ljude. Svim muškarcima poručujem: Čuvajte vaše žene, poštujte ih, jer žene mnogo više rade od svih nas muškaraca. Malopre su me pitali ja kažem, i u Opštini ima više žena na nekim rukovodećim položajima i u nekim trenucima mislim da mnogo bolje rade posao od muškaraca. Ja im se zahvaljujem na tome.

rekao je Vladimir Milićević, redsednik opštine Paraćin.

Posebnu svečanu notu otvaranju izložbe „Žene – umetnice“ dao je muzički nastup kamernog ansambla „Serafim“ u sastavu: Katarina Pavlović, Simonida Pešić, Miloš Simić, Nemanja Marković i Dušan Zdravković.

Izložba će biti postavljena do 25. marta. Organizatori izložbe su Kulturni centar Paraćin i Dom omladine.

Povezane objave