Izložbom „Kako je disao stari Paraćin“ slikar Boro Lekić obeležava 60 godina rada i pola veka od prve izložbe

 Izložbom „Kako je disao stari Paraćin“ slikar Boro Lekić obeležava 60 godina rada i pola veka od prve izložbe

Izložbom slika čiji je naziv „Kako je disao stari Paraćin“ jednog od najpoznatijih paraćinskih likovnih umetnika Bore Lekića, biće obeleženo pola veka od prve samostalne izložbe i 60 godina kako on kaže druženja sa bojama.

Prvo sam imao drugi naziv za ovu izložbu ali sam na nagovor ćerke ipak promenio jer je naziv imao političku pozadinu. Nekada smo živeli sa mnogo više empatije, više smo se družili, a sada smo malo otuđeni…

kaže Boro Lekić

Boro Lekić je davne 1974. godine u Knjaževcu osvojio priznanje za najboljeg srpskog slikara. U galeriji Kulturnog centra Paraćin će 7. septembra svojim sugrađanima predstaviti 50 slika većeg i srednjeg formata. Često je slikao kamene mostove, crkvu, pejzaže i kafane.

Ranije je bilo mnogo više kafana i ja sam ih nazivao „ulični univerziteti“. Paraćin je drugačije disao, sporije je živeo, bilo je mnogo više posla. Bilo je više kafana koje i ne volim previše. Crnica je imala četiri kupališta, korzo, letnju baštu…

zaključio je Lekić

Lekić radi isključivo špaklom u svom ateljeu i kada to vremenski uslovi dozvole na otvorenom. Negovi radovi u velikoj meri mogu da dočaraju kako je Paraćin izgledao u neko srećnije vreme, pre oko 50 godina.

Izložba slika Bore Lekića biće otvorena u Kulturnom centru u utorak 7. septembra od 19 časova.

Povezane objave