Izvesno da učenici OŠ „Radoje Domanović“ početak školske godine neće dočekati u matičnoj školi, novi rok za završetak radova za sada nepoznat

 Izvesno da učenici OŠ „Radoje Domanović“ početak školske godine neće dočekati u matičnoj školi, novi rok za završetak radova za sada nepoznat

foto: screenshot youtube.com/kanalm

Iako je prvobitni rok za završetak radova na rekonstrukciji najstarije osnovne škole u Paraćinu, OŠ „Radoje Domanović“ bio 270 dana, godinu i po dana od početka rekonstrukcije radovi i dalje traju. Školu su juče obišli predsednik opštine Vladimir Milićević i član opštinskog Veća zadužen za obrazovanje Dejan Nešić. Milićević je tom prilikom za Vesti Paraćin rekao da nije zadovoljan dinamikom, ali da su se desili nepredviđeni problemi koje je izvođač morao da rešava u hodu.

foto: screenshot youtube.com/kanalm

Neću više pričati o rokovima jer sam se izleteo pa sam rekao, na osnovu obećanja izvođača. Ja ću maksimalno uraditi, ako treba svaki dan da dolazim ovde da kontrolišem kako idu radovi, koliko ima ljudi i šta se radi…Ovde imamo dodatne radove za oko 70 miliona dinara. Republika je to podržala i Ministarstvo za upravljanje javnim ulaganjima isfinansiraće sve. Ovo je najveći projekat kada su u pitanju škole u Paraćinu ikada i ovo će biti najbolja škola u ovom regionu. Ja se nadam da će se ubrzati maksimalno, a i ja ću da se postaram za to.

rekao je Milićević za Vesti Paraćin.

Radovi se ne odvijaju predviđenom dinamikom, a prema rečima građevinskog inženjera Dušana Nikočevića, rukovodioca radova, u hodu se javilo nekoliko dodatnih problema koji se rešavaju na terenu:

Jedan od problema vezan je za rekonstrukciju stepeništa – konzolna stepeništa su u objektu prisutna gde je potrebna rekonstrukcija, mi treba da radimo neke dodatne slojeve, da se postave pločice preko njih što je dodatno opterećenje. Imamo neke probleme koje je vezano za nevreme koje bilo pre dvadesetak dana – deo krova koji nije bio u predmeru za renoviranje se otkrio gore, i lim i sve, pa sad i to moramo da rešavamo. Pred toga, imamo i neke drenaže koje isto moraju da se rade naknadno, da bi se odvela voda od objekta. ovo je stari objekat koji nažalost nije imao hidroizolaciju u to vreme odrađenu sa spoljnih strana…Kad se završi deo fasade koji se radi na delu gde je dvorište školsko moraćemo da prokopamo i da napravimo drenažne kanale neke da bi sakupili vodu. Nažalost, ovde nije rešen odvod atmosferske vode. Plato koji je isto predmet dodatnih radova, znači behaton koji je trebao samo da se opere kompletno se menja na platou ispred đačkog ulaza u školu. Tu smo malo zakočeni sa materijalom koji nam pristiže na taj deo jer tu je ulaz u školu za sve što je potrebno. To nas malo, da kažem, dodatno usporava, i ovo promenljivo vreme koje nam za ove spoljne radove značajno odmaže.

objasnio je Nikočević za Vesti Paraćin.

Prema ugovoru potpisanom 7. februara 2022. godine između Opštine Paraćin, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije – sada ministarstvom, i kompanije TRON TEX iz Novog Sada, vrednost radova na rekonstrukciji OŠ „Radoje Domanović“ iznosi 287 miliona 600 hiljada dinara bez PDV-a. Ovu investiciju Opština je dobila preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, a vrednost dodatnih ulaganja je oko 70 miliona dinara, rekao je Vladimir Milićević za Vesti.

Prvobitni projekat rekonstrukcije predviđao je radove na spoljašnjoj izolaciji sa fasadom, rasveti, zatim spuštanje plafona, zamenu stolarije, grejnih tela, sanitarnih čvorova i podova. Takođe, planirana je ugradnja lifta za učenike sa invaliditetom, dogradnja nove kuhinje i trpezarije, formiranje novih terena za tenis, mini pič i atletsku stazu u školskom dvorištu.

Povezane objave