Jašović: „Paraćin dokazuje da nije crna rupa na kulturnoj mapi“ – predstavljen zbornik radova „Književnost za decu i mlade na razmeđi dva milenijuma“

 Jašović: „Paraćin dokazuje da nije crna rupa na kulturnoj mapi“ – predstavljen zbornik radova „Književnost za decu i mlade na razmeđi dva milenijuma“

Večeras je u paraćinskom Kulturnom centru publika imala priliku da se upozna sa radovima koje obuhvata Zbornik sa naučnog skupa „Književnost za decu i mlade na razmeđi dva milenijuma“. Kroz ovu tematiku i sadržaj zbornika posetioce Kulturnog centra vodili su dr Predrag Jašović, glavni i odgovorni urednik zbornika i Miroslav Đurićković rukovodilac Instituta za dečiju književnost u Beogradu. Zbornik obuhvata radove sa naučnog skupa održanog oktobra prošle godine u Paraćinu, a koji je zahvaljujući interesovanju autora van granica Srbije dobio internacionalni karakter.

Ovo je prvi međunarodni naučni skup u Paraćinu i svakako prvi na temu književnosti za decu. Mi smo se odlučili da tema bude što šira da bi što više autora obuhvatio. Zahvaljujući toj temi, mi ovde imamo 17 autora, među kojima je i prof. Tihomir Petrović koji je itekako bitan za proučavanje književnosti za decu. Tu je takođe i prof. Zoran Milinković koji je takođe dosta bitna figura. Imamo pisce koji su iz Crne Gore, kao što je Sofija Kalezić, zatim autore čak iz Čilea. Dakle, imamo radove na srpskom ali i radove na engleskom jeziku.

objašnjava prof. dr Predrag Jašović.

U zborniku se nalaze radovi autora iz Čilea, ali i regiona – pored Crne Gore zastupljeni su autori iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Rumunije, Bugarske, Hrvatske. Zbornik je urađen prema svim međunarodnim standardima. Kada je oblast književnosti u pitanju, ovo je drugi naučni skup u Paraćinu – a prvi čija je tema književnosti za decu. Prethodni naučni skup bio je iz oblasti književnosti XX veka. Oba, prema rečima prof. Jašovića, imaju veoma veliki značaj za pozicioniranje Paraćina kada je ova oblast u pitanju.

Tim naučnim skupovima i ovim zbornicima mi dokazujemo da praktično nismo crna rupa na kulturnoj mapi, pa rekao bih ne samo Srbije, već i šire.

ističe Jašović.

O značaju održanog naučnog skupa govorio je i Miroslav Đurićković rukovodilac Instituta za dečiju književnost u Beogradu. Prema njegovim rečima, izdavanje zbornika, kao i održavanje naučnog skupa koje mu je prethodilo, veliki je doprinos razvoju oblasti književnosti za decu i mlade u zemlji.

S obzirom na to da je književnost za decu u poslednje vreme kod nas zapostavljena i marginalizovana, želeli smo da damo jedan novi aspekt i jedno novo gledanje, jedan doprinos tako što smo koncipirali ovu temu za naučni skup kome se odazvalo dosta autora. Među autorima su eminentni proučavaoci dečije književnosti, profesori istraživači raznih profila iz sedam zemalja. Oni su proučavali mnoge teorijske aspekte književnosti za decu, kako u nacionalnim, tako i u svetskim okvirima. Tako da mogu reći da je ovaj, da ga tako nazovem „paraćinski“ zbornik jedan veliki doprinos razvoju i popularizaciji nauke književnosti za decu i mlade kod nas i u svetu.

rekao je prof. Đuričković.

Za organizaciju ovog događaja zaslužni su Književni klub „Mirko Banjević“ i paraćinski Kulturni centar.

Povezane objave