Još jedna uspešna „Pažljivkova smotra“ u našoj opštini – najbolje ekipe idu na regionalno takmičenje

 Još jedna uspešna „Pažljivkova smotra“ u našoj opštini – najbolje ekipe idu na regionalno takmičenje

OŠ „Branko Radičević“ iz Popovca bila je domaćin dvodnevnog opštinskog takmičenja „Pažljivkova smotra“ namenjenog paraćinskim predškolcima i učenicima 1. i 2. razreda osnovnih škola. Mališani iz naše opštine takmičili su se u poznavanju saobraćajnih pravila, a najbolje ekipe ostvarile su plasman na regionalno takmičenje.

Predškolce ekipe „Zebrice“, pobednike u svojoj kategoriji, pitali smo koliko su bila teška pitanja i šta su to o učešću u saobraćaju naučili:

Pitanja nisu bila teška danas. Naučio sam da u saobraćaju treba biti veoma oprezan, da treba pogledati sve u saobraćaju i ne smeju se raditi opasne stvari.

kaže šestogodišnji Mihajlo.

Pre nego što pređem ulicu, moram da gledam levo i desno.

odgovara Eva.

Pa, na neka pitanja sam znao odgovore na neka jesam. Naučio sam da treba da gledaš levo-desno kad prelaziš ulicu, gledaš levo, pa desno i sve dok nisi siguran moraš da čekaš.

objašnjava šestogodišnji Marko.

Pažljivkova smotra projekat je Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u kome opština Paraćin učestvuje drugi put. Opštinsko takmičenje je organizovao Savet za bezbednost saobraćaja opštine Paraćin.

Takmičenje je koncipirano tako da deca pre svega nauče nešto o saobraćaju. Specifično u odnosu na druga takmičenja ovde je to što sa školskog takmičenja na opštinsko ne idu samo deca koja su imala najbolje rezultate, već predstavnici Agencije na osnovu broja bodova rangiraju decu iz svake škole u četiri grupe – od onih sa najboljim do onih sa najlošijim bodovima. Potom se iz svake grupe bira po jedno dete koje ulazi u četvoročlanu ekipu svoje škole. Cilj je edukacija, tako da sada u svakoj ekipi imamo decu sa najboljim i sa najlošijim rezultatom.

kaže Nenad Stojković iz Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Paraćin.

Stojković dodaje da su pitanja u kvizu prilagođena uzrastu takmičara:

Pitanja su osmišljavali predstavnici Agencija za bezbednost u saobraćaju u saradnji sa Ministarstvom prosvete i tačno je praćeno da pitanja budu prilagođena određenom uzrastu. Predškolci još ne znaju brojeve, slova pa je kod njih bitno da prepoznaju zvuk, boju, levu i desnu stranu, dok đaci prvog i drugog razreda imaju i pitanja na koja pišu odgovore.

objašnjava Stojković.

Kroz kviz-pitanja mališane je u samom finalu pratila Ivana Šćepanović, moderator na projektu Pažljivkova smotra koja ističe značaj ovakvog vida edukacije:

Ja moram zaista najpre sa velikim zadovoljstvom da istaknem da smo se mi odrasli iz Agencije za bezbednost saobraćaja, lokalne samouprave Opštine Paraćin, osnovnih škola i PU Bambi danas ujedinili oko toga da deca pre svega znanjem sebi obezbede bezbednost u saobraćaju. Odgovarali su na pitanja vezana za orijentaciju u prostoru, vezana za pravila u saobraćaju, a danas su predškolci imali zanimljivo pitanje da prepoznaju zvukove učesnika u saobraćaju, zatim bezbedan prelazak preko ulice što je za njih jako bitno bilo je jedno od pitanja gde su deca birala najbezbedniju putanju kojom će preći ulicu. Pokazali su zaista izuzetno visoko znanje. Što se tiče atmosfere, ono što je mene danas oduševilo jesu predškolci koji su opremili i navijače, kostimirali se, imali transparente. Vaspitači su uložili veliki trud, a deca i roditelji takođe. Mislim da smo se sjajno zabavili.

kaže Ivana Šćepanović, moderator na projektu Pažljivkova smotra.

Paraćinci su prošle godine i na reionalnom takmičenju imali zapažene rezultate, te su se plasirali i na republičko takmičenje. Ove godine u Pažljivkovoj smotri učestvuje preko 70 lokalnih samouprava iz čitave Srbije, a regionalno takmičenje biće održano polovinom aprila.

Povezane objave