JOVAN MALJOKOVIĆ: U Paraćinu su bile „ljute svirke“ i uvek dobra atmosfera

 JOVAN MALJOKOVIĆ: U Paraćinu su bile „ljute svirke“ i uvek dobra atmosfera

Oni koji su početkom devedesetih godina prošlog veka izlazili u Galeriju još uvek dobro pamte i prepričavaju svirke maestralnog Jovana Maljokovića sa bendom Tanje Jovićević. Nakon gotovo dve decenije Paraćinci su sinoć imali priliku da upravo u kafiću Galerija uživaju uz zvuke saksofona i to u izvođenju ovog svetski priznatog džez saksofoniste, kompozitora i aranžera. 

Repertoar umnogome izmenjen u odnosu na pre dvadesetak godina – kažu oni malo stariji, ali svojstven Maljokoviću i njegovom Balkan salsa bendu koji oduvek voli da spaja džez i latino zvuke i godinama unazad dominira srpskom džez scenom. 

Najplodniji domaći džez autor iza sebe ima 13 objavljenih albuma, a poslednji je nastao u doba korone i nosi naziv „Reka života“.

O poslednjem albumu, džez sceni u Srbiji, ali i tome kako pamti svirke u Paraćinu – sa Maljokovićem porazgovarali smo neposredno pred nastup u Galeriji:

Jovan Maljokovići i Balkan Salsa Band predstavljali su Srbiju na brojnim džez festivalima širom Evrope. Izdvajaju se nastupi na Rottweil Jazz Festival-u (Nemačka), Festivalima kultura u Beču i Luksemburgu, Festivalu Django Rajnhart (Reinhardt) kraj Pariza i na prestižnom Montreux Jazz Festivalu (Švajcarska), gde je oko 2000 ljudi kraj koncerta dočekalo na nogama. Godine 2004. su muzički predstavljali Srbiju i Crnu Goru na Olimpijadi u Atini.

Maljoković je jedan od osnivača i umetnički direktor Valjevskog džez festivala. Ovaj festival traje više od dve decenije i jedini je u Srbiji koji okuplja isključivo domaće džez muzičare. 

O značaju i doprinosu razvoja džez kulture u Srbiji govore i brojne nagrade Jovana Malokovića. Dobitnik je nagrade za životno delo na Nišvillu 2015. godine, a 2021. nagrada za životno delo dodeljena mu je i na manifestaciji GODUM, i to do strane Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije.

Povezane objave