Kako od večeras rade paraćinski ugostitelji?

 Kako od večeras rade paraćinski ugostitelji?

foto: pexels.com; Nataliya Vaitkevich

Kovid propusnice od danas su neophodne svakome ko želi da u zatvorenom prostoru ugostiteljskog objekta, kladionice ili kockarnice boravi nakon 20h. Propusnica, kao i digitalni sertifikat, sadrži podatke o vakcinaciji, svim testiranjima i preležanom koronavirusu.

Korona redare mora imati svaki ugostiteljski objekat i oni su zaduženi za proveru sertifikata koje svaka osoba može dobiti preko portala e-Uprave ili na šalterima Pošte. Takođe, uz kovid propusnicu obavezno je i pokazivanje dokumenta kojim se dokazuje identitet osobe.

Nove mere Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19 zadale su glavobolje ugostiteljima širom Srbije, te ni paraćinski nisu izuzetak. Stav ugostitelja u našoj opštini varira – od onih koji će vrata svojih lokala zatvoriti u 20h, do onih koji će prihvatiti i sprovoditi propisane mere Kriznog štaba.

foto: screenshot instagram/pubparacin

Kafići i objekti koji pretežno „žive“ noću, najpogođeniji su ovim merama, a jedan od takvih je i paraćinski Pab.

Da je ovo dnevni lokal, to i ne bi toliko drastično naštetilo poslu i u tom slučaju bi i mi zatvorili u 20h. Pošto je večernji lokal u pitanju, moramo da radimo da bi pazarili koliko-toliko da bi mogli da isplatimo plate, poreze i sve troškove.

kaže M. Jevđević iz Paba.

Proslave u salama Mihajlović biće organizovane u skladu sa merama koje su trenutno na snazi, a tako će raditi i Kafana na brdu, potvrdio je Dragan Vojinović iz ove kompanije. U objekte će nakon 20h moći samo oni koji poseduju kovid propusnice. On je rekao i da se situacija odražava na poslovanje, s obzirom na to da je upravo zbog uvođenja propusnica bilo otkazivanja proslava u poslednjem trenutku.  

Klub Kec do daljeg neće raditi zbog neisplativosti rada pod novim okolnostima, kažu vlasnici, dok će restoran Vidik ubuduće biti otvoren do 20h.

Ovo je poslednja mera koju mi možemo da izdržimo. Kada su kovid propusnice važile od 22h, bili smo na nuli. Sada već ulazimo u minus. Ukoliko bude još pomeranja vremenskog ograničenja, više će se isplatiti da zatvorimo restoran kao što smo i Kec, nego da radimo.“ 

rekao nam je Drago Joksimović.
foto: screenshot instagram/apis_paracin

Picerija Apis od danas radi do 20h, a vlasnik Miroslav Pantić ističe da ova mera stavlja ugostitelje u nezavidan položaj i nameće im da sprovode zakon umesto onih koji bi to trebalo da rade:

Mi smo kafedžije, bavimo se nekom drugom vrstom posla, a država skida odgovornost sa sebe i uvaljuje nam da sprovodimo zakon i neke nečasne mere. Da na vratima presrećemo neke naše goste, prijatelje, ljude od kojih zavisimo godinama i sada odjednom treba da se pravimo pametni, umesto da to radi struka i neki drugi ljudi. Za sada ćemo raditi do 20h, a videćemo kako će sve ovo da se razvija dalje i u kom pravcu ide. Ukoliko se uvede obaveza kovid propusnica tokom celog dana, verovatno ćemo morati da radimo u skladu sa tim merama da ne bi bili zatvoreni.

ističe Pantić.

Bez jasnih uputstava nadležnih

Vlasnik paraćinskog Apisa ističe i to da njegov ugostiteljski objekat nije dobio nijedno zvanično obaveštenje niti uputstvo nadležnih institucija o tome kako postupati i koje su nadležnosti kovid redara.

Ne postoje mejlovi, ne postoji ništa. Mi se informišemo samo na osnovu medija.

dodaje Miroslav Pantić.

Da nisu obavešteni kako da u praksi sprovode propisane mere, potvrđuje i Nenad Pavlović iz kluba Ex-Fontana. Prvi put posle 17 godina Paraćinci nisu imali priliku da prisustvuju tradicionalnom Fontaninom maskenbalu povodom Noći veštica jer su vlasnici odlučili da ne organizuju žurku samo za one koji imaju kovid propusnice. Ovaj lokal ubuduće će za sve goste biti otvoren do 20h. 

Mi da bi radili treba prvo svi mi da se vakcinišemo i da nateramo radnike da se vakcinišu. Pošto to nećemo da radimo, skraćujemo radno vreme. Vakcinacija je stvar ličnog izbora i nećemo vršiti podele na osnovu toga. Šta treba da uradimo ako od njih četvoro u društvu bude dvoje sa propusnicama a dvoje bez – da priđemo u 20h i izbacimo pola društva? To nećemo da radimo.

odlučan je Pavlović.

Mnogi ugostitelji još uvek razmišljaju kako će nastaviti rad i to će, kako kažu, definisati kroz nekoliko dana. Podsetimo, kazna za posetioce koji nemaju kovid propusnicu u predviđenom vremenu iznosi 5 000 dinara. Za pravno lice kazna je 300 000 dinara, za preduzetnika 150 000, a za odgovorno lice u objektu 50 000 dinara. Osim toga, postoji i propisana kazna za kovid redara koji ne izvršava dužnost kako treba i ona iznosi 30 000 dinara.

Povezane objave