„Košuljica izvezena…“ od večeras u Zavičajnom muzeju

 „Košuljica izvezena…“ od večeras u Zavičajnom muzeju

Preko stotinu eksponata čini kolekciju košulja Etnološke zbirke Narodnog muzeja u Čačku koja se od večeras nalazi u paraćinskom Zavičajnom muzeju. Ova izložba, prema rečima etnologa čačanskog Narodnog muzeja Snežane Šaponjić Ašanin, realizovana je pre dve godine uz podršku Ministarstva kulture. Košulje kojih u zbirci ima oko 120 pripadaju periodu od sredine XIX do sredine XX veka.

Izrađene su od najraznovrsnijih materijala, od lana, konoplje, pamuka i svile, ili od kombinacije svih tih materijala. Te košulje vode poreklo iz našeg kraja, iz Čačka i okoline, ali i iz onih krajeva odakle se stanovništvo slivalo u Čačak nakon Drugog svetskog rata.

kaže kustos etnolog Narodnog muzeja u Čačku Snežana Šaponjić Ašanin.

Kroz ovu izložbu, uočavamo značaj košulje kako u muškom, tako i u ženskom odevanju, ali promene koje je pretrpela vremenom:

Ona je nekad bila duga do kolena, pa do ispod kolena, najpre su košulje bile bez ukrasa a kasnije, naravno, maštovita ženska ruka nije mogla da miruje, pa je počela i da ukrašava i veze, pa na košuljama viđamo najraznovrsnije ornamente. Košulja priča istoriju srpskog čoveka, priča istoriju svakog pojedinca i svaka je priča za sebe. Ima puno tajni, puno ljubavi, čežnje u zavisnosti kome je bila namenjena.

istakla je Snežana Šaponjić Ašanin.

Osim eksponata koji nam stižu iz Čačka, izložba obuhvata i jednu košulju iz zbirke paraćinskog Muzeja, a koja se od ostalih izdvaja po načinu na koji je ukrašena.

Košulja je iz Mirilovca i skoro smo je konzervirali. Želeli smo da prikažemo različitosti koje su svakako vidljive u odnosu na kraj Srbije iz koje je košulja i kojim je radom rađena. Košulje su predmet koji prati čoveka od njegovog rođenja do smrti.

Moja koleginica Snežana Šaponjić Ašanin čija je ovo izložba je to sve lepo vrednovala i sistematizovala, tako da je to veoma značajno za nas mlađe etnologe kada radimo na svojim zbirkama, da se ugledamo na to.

kaže kustos etnolog Zavičajnog muzeja Tijana Pešić.

Postavka će se u paraćinskom Zavičajnom muzeju nalaziti do 13. maja, a vrata Muzeja za posetioce biće otvorena od 08-20h.

Povezane objave