KULIRANJE SRPSKOG JEZIKA – Mladi „bindžuju“, „skroluju“ i „spojluju“, ali ne zaboravljaju srpske izraze za „odomaćene“ tuđice

 KULIRANJE SRPSKOG JEZIKA – Mladi „bindžuju“, „skroluju“ i „spojluju“, ali ne zaboravljaju srpske izraze za „odomaćene“ tuđice
Medijski projekat podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja
AUDIO VERZIJA

Anglicizmi su deo svakodnevnog govora mladih, potvrđuju učenici četvrte godine paraćinske Gimnazije. Prema njihovim rečima, na ovu pojavu najviše utiče svakodnevno korišćenje društvenih mreža. Iako priznaju da je ova pojava značajno izmenila njihovu komunikaciju i da će radije reći selfi, spojluješ ili bindžovanje, to ne znači da ne znaju srpske izraze za ove reči.

Kako bismo proverili kako bi izgovorili pojedine rečenice bez upotrebe anglicizama, napravili smo anketu među učenicima četvrtog razreda opšteg smera Gimnazije u Paraćinu:

Činjenica je da je dosta ekonomičnije upotrebiti izraz „selfi“ nego reći „fotografisanje prednjom kamerom“, ali princip jezičke ekonomije nije jedini razlog upotrebe anglicizama u govoru. Mladi kažu da svakodnevna izloženost rečima engleskog jezika čini da njihova upotreba deluje prirodno i dešava se spontano.

Gimnazijalce smo upitali i to koliko im inače treba vremena da zamene odomaćeni anglicizam izrazom na maternjem jeziku, a odgovori su se razlikovali:

Zamislim se skoro svaki put kada treba nekom nešto da objasnim šta znači neka reč koja nije našeg porekla.

kaže Želimir Spaić.

Ne, ne. Možda nekad baš, ako se desi neki izraz, ali mislim da ne.

rekao nam je Aleksa Milošević.

Baš uopšte ne često, baš nekad ako neka reč za koju ne znam šta znači na srpskom, a kamoli na engleskom, eto tad.

kaže Aleksa Jovanović

Uglavnom znam značenje te reči koju koristim.

ističe Andrea Markićević.

Treba mi nekad vremena…ali uglavnom koristim anglicizme.

objašnjava Bogdan Labović.

Iskreno, ne razmislim o tome, mislim da mi ne treba vreme.

rekla je Emilija Nikolić.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

N.P.

Povezane objave