KULTURA NAŠEG NARODA kroz izložbu fotografija u organizaciji KUD „Spasovdanski vez“

 KULTURA NAŠEG NARODA kroz izložbu fotografija u organizaciji KUD „Spasovdanski vez“

Da li ste spremni da fotografije duha Srbije, pravoslavlja i tradicije doživite na jedan potpuno drugačiji način? Kada ste poslednji put jasno gledali muku seljaka, ozarenost novovenčanih, lepotu vere, plač majke, snagu pravoslavlja, duh ratova? – pitaju Spasovdanci najavljujući izložbu fotografija za 17. decembar u drenovačkom Domu kulture.

Ideja o realizaciji jedne ovakve izložbe postoji dugo u mojoj glavi i generalno u našem KUD-u. Svedoci smo toga da svaku našu umetničku sezonu prati adekvatna grafika, slogan i kvalitetne fotografije koje verno prikazuju naš rad. Sada smo otišli korak dalje pa smo namenski stvorili seriju fotografija za potrebe izložbe. Tema izložbe jeste kultura našeg naroda. Kroz pažljivo birane elemente, likove i postavke, pokušaćemo da prikažemo šta je to što čini duh, kulturu i vrednost jednog naroda. Srba, naravno. Sve to donosimo u jednom novom ruhu, modernom, ali bez ikakvog razlaza i bežanja od tradicije i onog starog.“

objašnjava Aleksandar Mihajlović, predsednik KUD „Spasovdanski vez“

Ova postavka će biti autentična po tome što će svaku njenu fotografiju pratiti određena scenografija koja je vezana za temu same fotografije. To znači da će biti korišćeno dosta scenskih i muzičkih elemenata i rasvete oko same fotografije.

Naša kultura je izuzetno bogata, dugovekovna i složena i sasvim sigurno nismo uspeli da je u potpunosti obuhvatimo. Ali je sigurno to da smo većinu njenih najvrednijih elemenata obradili. Pažljivom postavkom koju prati scenografija, pokušaćemo da napravimo jedno jedinstveno putovanje kroz kulturu. Ideja nam je da u našem Domu kulture stvorimo jedan potpuno drugačiji ambijent, jedan drugačiji svet kojim bi posetioci šetali, sa šoljom čaja ili kuvanog vina koje bi dobili na ulazu, i uronili u jednu drugačiju i istinski vrednu sliku Srbije.

kaže Mihajlović.

Izložba fotografija će biti otvorena 17. decembra 2022. godine od 19 časova u Domu kulture u Drenovcu. Plan organizatora jeste da postavka ostane aktivna i u vreme novogodišnjih i božićnih praznika kako bi svi ljudi mogli da je pogledaju.

Odabirom tema i scenografije bavili smo se Dragan Velimirović, naš umetnički rukovodilac i ja a sve to uz pomoć ostalih članova Upravnog odbora. Sve što smo zamislili u delo je pretočio naš drug i prijatelj Ivan Radosvljević Šume, fotograf iz Drenovca. Fotografije smo štampali u velikom formatu. Ono što je bitno, u narednoj umetničkoj sezoni, fotografije će nas pratiti na svakom našem koncertu i postaće putujuća postavka u holovima Kulturnih centara ili Domova kulture u vreme izvođenja naših koncerata.“

kaže Aleksandar Mihajlović.

Ova izložba je deo projekta u kulturi u 2022. godini a koji sufinansira Opština Paraćin.

Povezane objave