Kvalitet vazduha u Popovcu VEOMA LOŠ – vrednosti PM10 čestica ALARMANTNO VEĆE OD DOZVOLJENIH

 Kvalitet vazduha u Popovcu VEOMA LOŠ – vrednosti PM10 čestica ALARMANTNO VEĆE OD DOZVOLJENIH

foto: screenshot xeco.info

Prema merenjima kvaliteta vazduha u Popovcu, dvadesetčetvoročasovne vrednosti PM10 čestica zabeležene na državnoj mernoj stanici došle su do 125 µg/m3 – što je mnogo više od dozvoljenih 50µg/m3. Prema merenjima u prethodna 24h – od 10h 28. avgusta do 10h 29. avgusta, Popovac je najzagađeniji PM10 česticama u celoj Srbiji.

Kada je u pitanju cela 2023. godina, do ovog dana Popovac je bio mesto sa najviše prekoračenja graničnih vrednosti kada su u pitanju suspendovane PM10 čestice – prema zvaničnim merenjima, čak 90 dana Popovčani su udisali zagađen vazduh.

PM10 čestice, poznate kao nevidljive ubice iz vazduha, prestavljaju prašinu manju od 10 mikrona, mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije. 

Prema rečima Vladana Vugdelije, člana Zelenog saveta opštine Paraćin, u opštini Paraćin toku je izrada Plana kvaliteta vazduha koji bi trebalo da da odgovor na pitanje izvora zagađenja i propiše mere za sprečavanje ili smanjenje zagađenja vazduha. Zavod za javno zdravlje iz Ćuprije biće zadužen da radi monitornig kvaliteta vazduha u lokalnoj mreži u Paraćinu i Popovcu koji će pored rezultata merenja sadržati mišljenje lekara o uticaju zagađenog vazduha na zdravlje ljudi istanje životne sredine. Ono što bi takođe trebalo da bude urađeno, jeste lokalni registar izvora zagađivanja.

Povezane objave