KZM UG „Pridruži se“ – Ristić: Bez reakcije policije i državnih organa na bahatost investitora

 KZM UG „Pridruži se“ – Ristić: Bez reakcije policije i državnih organa na bahatost investitora

„Nezakonite radnje u vezi sa kamenolom eskaliraju, na prvom mestu krađa, otimanje i uništavanje privatne svojine“, rekao je konferenciji za medije Udruženja građana „Pridruži se“ zastupnik ovog udruženja Dragan Ristić. Ristić se poziva na svedočenja meštana koji tvrde da im je posečena šuma, da su parcele poravnate a stene lete u imanje posle miniranja.

Ispada da svako ko ima dovoljno para može da vam dođe u dvorište i poravna, sruši, otme sve što poželi. Zapanjuje da nema reakcije policije, državnih organa na svedočenja i krivične prijave meštana koji su oštećeni. To je nedopustivo.

istakao je Ristić

Ristić tvrdi da se miniranje odvija bez propisne najave čime se ugrožavaju i ljudski životi:

Meštani veruju da je ovo namerna aktivnost da bi se ljudi zastrašili i onemogućili da koriste imanja kako bi ih prodali.

kaže Ristić

Meštani Lešja i aktivisti udruženja „Pridruži se“ i Odbranimo planinu Babu, Planu i Lešje od 17. septembra blokiraju put u Lešju, tačnije ne dozvoljavaju prolaz kamionima „Kruševac puta“ za koje tvrde da im je nosivost veća od propisane na ovom putu – 6t osovinskog opterećenja. Od nedavno, na ovom putu više nema saobraćajnih znakova za dozvoljeno opterećenje puta.

Ono što je neverovatno – opština je ovaj problem rešila tako što je bez objašnjenja sklonila saobraćajne znakove. Prosto – sklonili su znakove i sad policija navodno nema osnov da reaguje. Nezvanično smo saznali da je reč o dogovoru sa investitorom i da je ovo sklanjanje znakova pokriveno nekakvim analizama koje je platio investitor.

navodi Dragan Ristić

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da je put preko Lešja blokiran, preko alternativnih puteva – najčešće kroz Planu i Mirilovac koji su iste nosivosti dnevno prođe oko 100 kamiona. Ristić tvrdi da je grupa Odbranimo planinu babu proučavala studiju uticaja na zaštitu životne sredine i došla do zaključka da investitor radove izvodi u duplo većem obimu od onog dozvoljenom studijom:

Ovo znači da se vrši intenzivno ugrožavanje životne sredine u okolini i da su radovi apsolutno van propisa. Takođe, na kopu se izvode i građevinski radovi, zidaju se objekti bez ikakve građevinske dozvole. Sve ovo dovelo je do nezadovoljstva meštana koje je eskaliralo blokadama puta. Policija je pisala prekršajne prijave meštanima, a nemamo saznanja da su pisali kazne vozačima kamiona koji su kršili propise. Praktično, policija se stavila na stranu onih koji sprovode aktivnosti mimo zakona, kažnjava one koji poštuju i traže da se poštuje zakon.

kaže član UO „Pridruži se“ Dragan Ristić

Ristić tvrdi da osim građana, o svim inicijativama Udruženje obaveštava i donosioce odluka kojima su preko opštinske administracije poslali nekoliko pisama. Kako tvrdi, podnet je i zahtev za pokretanje građanske inicijative po zakonu o lokalnoj samoupravi i zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, ali odgovora još uvek nema:

Zatražićemo usvajanje opštinske odluke po kojoj će se za svaki projekat koji utiče na životnu sredinu opština prvo morati da raspiše konsultativni referendum. Istom odlukom svi takvi projekti koji su u toku a za koje nije raspisan referendum biće zaustavljeni do njegovog sprovođenja.

ističe Ristić

Konferencija za medije u prostorijama UG „Pridruži se“ organizovana je kako bi bila sumirana dešavanja u vezi sa radom kamenoloma u prethodnom periodu. Ristić je ovim putem još jednom istakao da je čitava inicijativa građana protiv rada kamenoloma proistekla iz dve činjenice za koje tvrdi da dokazuju njegovu nelegalnost – prva je to što nije usvojen plan detaljne regulacije, a druga dopis republičkog urbanističkog inspektora da dozvole za kamenolom ne mogu biti izdate prema važećem Prostornom planu opštine.

Povezane objave