KZM UG „Pridruži se“: Zahtev za pokretanje građanske inicijative još uvek bez realizacije, predlog direktora „Koridora“ da kamenolom radi godinu dana

 KZM UG „Pridruži se“: Zahtev za pokretanje građanske inicijative još uvek bez realizacije, predlog direktora „Koridora“ da kamenolom radi godinu dana

Zahtev za pokretanje građanske inicijative koji je Udruženje građana „Pridruži se“ pre gotovo dva meseca podnelo opštinskoj administraciji Opštine Paraćin još uvek je bez odgovora, rekao je na konferenciji za medije Dragan Ristić, zastupnik ovog udruženja.

Zahtev smo podneli još 27. septembra. Ova procedura je Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakonom o lokalnoj samoupravi propisana kao jedno od osnovnih prava građana, prava da učestvuju u predlaganju propisa. Namera nam je bila da kroz peticiju prikupimo dovoljno potpisa za pokretanje postupka građanske inicijative za stavljanje na dnevni red skupštine opštinske odluke koja se odnosi na životnu sredinu.

rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima, posao opštinske administracije je da primi zahtev i overi dovoljan broj primeraka nacrta opštinske odluke, kako bi na svim mestima gde bi se skupljali potpisi građani imali uvid u overenu kopiju pre potpisivanja peticije.

Evo dva meseca od podneošenja zahteva, kada su već istekli svi rokovi, mi i dalje nismo dobili overene primerke nacrta odluke i nismo u mogućnosti da pokrenemo postupak. Dakle, opštinska administracija suspendovala je pravo građana da pokrenu postupak građanske inicijative, time su suspendovana osnovna ljudska prava i slobode, Ustav i važenje zakona na teritoriji opštine.

ističe Dragan Ristić

Drugi slučaj koji na održanoj konferenciji za novinare istakao Ristić odnosi se na postupanje JP „Pošta Srbije“ sa kojim je UG „Pridruži se“ sklopilo ugovor o slanju direktne pošte. Kako navodi član UG „Pridruži se“, reč je o tipskom ugovoru kojim se omogućava slanje velikog broja pošiljki na određenu teritoriju, po cenama povoljnijim od obične pošiljke, što predstavlja standardnu uslugu Javnog preduzeća „Pošta Srbije“.

Poslali smo materijal na uvid, što je uobičajena procedura. U pitanju su dva naša letka sa informacijama o udruženju i pozivu građana da potpišu peticiju koju smo nameravali da organizujemo, na njima nema nikakvih spornih informacija niti poziva na kršenje zakona. Uobičajeno čekanje na odgovor pošte je 2-3 dana. Međutim, mi ni posle mesec dana nismo dobili odgovor pošte, a nezvanično smo saznali da slanje naše pošte nije odobreno “ u Beogradu“ gde naš materijal išao na kontrolu. Ovo znači da je Pošta rešila da cenzuriše našu komunikaciju sa građanima. Nama je onemogućeno osnovno pravo, a pritom je prekršen ugovor po kome smo ovu uslugu avansno platili.

kaže Dragan Ristić.
foto: UG Pridruži se

Prema nezvaničnim informacijama koje su stigle u toku dana, jedan od letaka će ipak moći da se šalje na način koji je planirano, dodao je Dragan Ristić. On se osvrnuo i na trenutna dešavanja u radu kamenoloma na planini Baba. Dvadesetčetvrorčasovna blokada puta i dalje traje, u Lešju više od 60 dana, u Plani nešto kraće od toga, a aktivnosti izvođača radova nema već više od mesec dana.

Više puta nas je posetio gospodin Antić, direktor „Koridora“, a bilo je i drugih poseta državnih zvaničnika. Oni su uvažili razloge naše pobune i njihov predlog je da se ta eksploatacija obavlja nekih godinu – godinu i po dana umesto planiranih 12 godina, odnosno dok se ne završi izgradnja prvog dela Moravskog koridora. Osim toga, njegov predlog je da se uradi potpuno novi asfalt od Plane do Lešja, i realizacija je već u toku iako zvaničnog dogovora nije bilo. Takođe, predlog je da se uradi alterntivni put između Lešja i Mirilovca gde bi prolazili puni kamioni. Rečeno je i da zemljište koje je „Kruševacput“ otkupio od privatnih vlasnika da se prebaci na „Srbijašume“ a da ovo preduzeće „Kruševacputu“ ponudi alternativnu lokaciju negde u Srbiji. I na kraju svega, da se planina Baba proglasi zaštićenom oblašću. Oko ovoga svega još uvek nije postignut dogovor, videćemo šta će biti u danima koji slede.

istakao je Dragan Ristić.

Zastupnik Udruženja građana „Pridruži se“ najavio je da će se udruženje i dalje baviti delovanjem institucija, pre svega na lokalnom nivou ali i da će nastaviti sa realizacijom drugih ekoloških projekata. Ristić je konferenciju zaključio pozivom zainteresovanih građana da se pridruže radu udruženja.

Povezane objave