Lakše do zemalja EU od 1. februara?

 Lakše do zemalja EU od 1. februara?

foto: unsplash.com

Evropska unija usvojila je nove preporuke za putovanja u zemlje članice koje bi trebalo da olakšaju ulazak u zemlje EU u doba pandemije. Naime, prema pisanju domaćih medija, od 1. februara 2022. godine će perod važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana odnosno 9 meseci. Za primljenu buster dozu za sada nema vremenskog ograničenja važenja.

Još jedna novina se odnosi na izbor vakcina – prema preporukama Saveta Evropske unije, države članice bi mogle da prihvate sertifikate o vakcinaciji za vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili Svetska zdravstvena organizacija.

Savet EU preporučuje da mere protiv koronavirusa treba da se primenjuju uzimajući u obzir individualni status umesto situacije na regionalnom nivou, sa izuzetkom onih područja u kojima virus cirkuliše u veoma visokim nivoima, prenosi N1.

Nevakcinisanim putnicima i dalje će biti neophodan negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata pre putovanja, ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata pre putovanja, ili potvrda o preležanom virusu, odnosno potvrda koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

Ipak, preporuke Saveta nisu pravno obavezujuće, tako da krajnja odluka o njihovoj primeni ostaje na vlastima svake od država članica.

Povezane objave