„Lepota starenja“ – fotografije koje kažu HVALA

 „Lepota starenja“ – fotografije koje kažu HVALA

Nakon Beograđana, Aleksinčana i Aranđelovčana, od večeras su i Paraćinci u prilici da vide 72 fotografije obuhvaćene izložbom Lepota starenja. Svakodnevne situacije, trenuci sreće, uživanja, ali i prikazi nesvakidašnje snage pripadnika starije populacije viđeni fotografskim okom deo su izložbe nastale saradnjom beogradskog udruženja Amity – snaga prijateljstva i Foto saveza Srbije.

Suočeni smo sa tim da dosta loših tema idu kao udarne vesti, zato smo smislili da za 1. oktobar – Svetski dan starijih osoba napravimo jednu drugačiju izložbu. Izložbu koja će afirmisati to doba kroz aktivnosti starijih ljudi koje su lepe, zanimljive, privlačne. Hteli smo da prikažemo da starost nije samo tegobna i teška, već da ima i mnogo lepih trenutaka.

kaže Miroslav Predojević, sekretar Foto saveza Srbije

Na konkurs je pristiglo preko 350 fotografija više od 60 autora, a stručni žiri odabrao je 72 fotografije koje su dela 47 autora. Odabrane su i nagrađene najbolje fotografije, kao i kolekcije fotografija. Dobitnica prve nagrade za kolekciju je Maja Stošić iz Foto kluba Paraćin zahvaljujući kome je i došlo do organizacije izložbe u našoj opštini.

Da je veoma bitno starost predstaviti i u pozitivnom svetlu, istakla je i predsednica UG Amity – snaga prijateljstva Nadežda Satarić koja kaže da su predrasude i stereotipi veoma česti u odnosu društva prema starijim osobama. Sudeći po rezultatima istraživanja poverenice za zaštitu ravnopravnosti rađenom prošle godine, više od 50% starijih osoba u Srbiji oseća se diskriminisano:

Stariji su nam teret, izlapeli, nesposobni više da rade i doprinose svojim porodicama. Istine su sasvim drugačije, oni itekako doprinose budžetima svojih porodica jer 15% njih radi iako ima 65 godina. Penzije koje primaju zaradili su, one nisu socijalna pomoć. Ovakvim fotografijama želimo da doprinesemo smanjenju uvreženih stereotipa i predrasuda prema starijima i menjamo sliku o njima.

rekla je Nadežda Satarić, predsednica UG Amity

Fotografije koje su izložene u galeriji Kulturnog centra upravo su dokaz, kaže Nadežda Satarić, koliko su stariji korisni u društvu u kome žive.

Kroz izložbu želimo da kažemo HVALA mnogim starijim ženama i starijim muškarcima koji čuvaju ognjišta sve praznijih sela u Srbiji time što žive u njima, onima starijima koji pomažu čuvajući i brinući o svojim unucima i praunucima dok deca tih starijih rade po dva-tri posla da bi mogli normalno da žive, želimo da im kažemo HVALA što znaju da se raduju i da nam prave najlepše bakine kolače, najlepše zimnice, želimo da kažemo HVALA što nam pokazuju kako neguju unuke i kako zajedno sa njima uživaju.

zaključuje predsednica UG Amity
Ivana Mijatović, I tako u nedogled

Ovo je prva izložba otvorena u 2022. u prostoru paraćinskog Kulturnog centra, a prema rečima Nenada Jevtića iz ove ustanove, Paraćinci će imati dovoljno vremena na raspolaganju da pogledaju ove umetničke fotografije. Jevtić je najavio bogat program Kulturnog centra u narednom periodu.

Foto klub Paraćin po starom dobrom običaju sarađuje sa Foto savezom Srbije, te je ova izložba u njihovoj organizaciji, a ovoga puta im se pridružilo udruženje Amity – udruženje koje se bavi osnaživanjem, podrškom marginalizovanih grupa, porodica, pojedinaca. Izložba će biti za sve posetioce otvorena naredne dve nedelje u periodu od 09-15h svakog radnog dana, što je sigurno bitno za potencijalne posetioce i ljubitelje umetničke fotografije. Ovo je prva u nizu programskih aktivnosti koja će biti održana u organizaciji Kulturnog centra tokom ovog meseca.

kaže Nenad Jevtić, portparol Kulturnog centra Paraćin.

Povezane objave