Letnja škola za mlade u Paraćinu i Ćićevcu u organizaciji udruženja Okular

 Letnja škola za mlade u Paraćinu i Ćićevcu u organizaciji udruženja Okular

foto: Okular

Mladi smatraju da im nedostaje prilika za neformalno obrazovanje i zaposlenje u lokalnim zajednicama u kojima žive – pokazalo je istraživanje koje je sprovelo udruženje Okular iz Ćićevca na uzorku od skoro 500 mladih koji su popunili anketu o njihovim stavovima i potrebama na teritoriji opština Paraćin, Ćićevac, Varvarin, Ražanj i Lapovo. Kako kažu iz udruženja, više od dve trećine ispitanika zauzelo je ovakav stav i smatraju da im manjka aktivnosti u ovoj sferi obrazovanja.

foto: Okular

Interesantno je da su procenti skoro podjednaki u svim opštinama i da više od dve trećine mladih smatra da nemaju dovoljno aktivnosti koje bi unapredile njihovo vanškolsko obrazovanje, koje je mladima, prepoznali su i sami, vrlo značajno za sticanje prvog radnog iskustva. Vrlo često je to prepreka i za njihovo prijavljivanje na stručne prakse ili programe za zapošljavanje, koje je ovih godina pokrenula država. Mi, kao društveno odgovorno udruženje, izlazimo u susret potrebama i željama mladih i realizujemo isključivo aktivnosti koje oni žele da imaju. 

kažu iz udruženja Okular.
foto: Okular

Uz pomoć saradnika i saradnica iz javnog i nevladinog sektora i zajedničkim naporom da prevaziđu ovaj izazov, Okularke i Okularci napravili su program za besplatnu Letnju školu za mlade. Ovaj program obuhvata: veštine komunikacije, unapređenje poslovnih sposobnosti (pisanje radne biografije i motivacionog pisma, profesionalnog mejla, korišćenje osnovnih programa na kompjuteru i internetu, pomoć pri traženju posla), planiranje i raspolaganje vremenom, jasno postavljanje ciljeva i osnove finansijske pismenosti. Mladi u Letnjoj školi mogu naučiti i kako da popune naloge za isplatu, ali i kako da ekonomično raspolažu svojim prvim zarađenim novcem.

foto: Okular
foto: Okular

U planu je da ovaj program bude sproveden u svim opštinama gde je istraživanje i realizovano, a prve opštine koje su upisale svoje polaznike Letnje škole jesu opštine Paraćin i Ćićevac. U Ćićevcu se radionice realizuju u prostorijama Inkluzivne kuće za decu i mlade, a u Paraćinu u Narodnoj biblioteci “Dr Vićentije Rakić”, čija je direktorka Leposava Ivanković, kako kažu iz Okulara, pravi primer dobre prakse. Naredne aktivnosti u Paraćinu zakazane su za 15. avgust, a školu trenutno pohađa po 15 polaznika u svakoj opštini. Programe vode mlade edukovane vršnjačke edukatorke i edukatori, a njihova koordinatorka je Aleksandra Paunović, mlada studentkinja prava i aktivistkinja, koja je i autorka ove škole.

Prava je sreća što imamo mlade ljude koji žele da se aktiviraju i da tako ne samo pomažu svojim vršnjacima i vršnjakinjama, već i rade na sebi, usavršavaju se i edukuju na razne teme, jer je jedino istinski kvalitetno neformalno obrazovanje upravo ono koje dobijemo od vršnjaka i vršnjakinja, pošto smo najviše spremni/e da sa njima razgovaramo o svemu. Mislimo da je najveća vrednost naših aktivnosti za mlade upravo ta što kroz njih dolazimo do mladih koji su spremni da naučeno podele i umnože, pa su promene koje pravimo u našim mikro sredinama ne samo vidljive, već i spremne da se prošire na one mlade koji su do upoznavanja nas bili neaktivni i demoralisani. Mi ih u Okularu učimo da je sve moguće, samo se treba aktivirati, raditi na sebi i umnožavati znanje, a sve će se to, sigurno, u životu isplatiti.

zaključuju iz ovog udruženja.
foto: Okular

Letnja škola će, kažu iz Okulara, ukoliko ima interesenata, prerasti u kontinuiranu aktivnost u ovim, ali i drugim opštinama. Više informacija o ovim i ostalim aktivnostima udruženja Okular može se naći na društvenim mrežama, a tu su i informacije o načinu prijave za neki od ciklusa.

Rad udruženja Okular podržava Schüler Helfen Leben.

Aleksandra Pavlović Đorđević

https://lokalni.rs

Povezane objave