LIČNO I BEZLIČNO viđeno objektivom studenata Fakulteta primenjenih umetnosti – izložba u Kulturnom centru do kraja juna

 LIČNO I BEZLIČNO viđeno objektivom studenata Fakulteta primenjenih umetnosti – izložba u Kulturnom centru do kraja juna

Stari, zapušteni objekti, prepušteni zubu vremena i ljudskim nemarom – bili su inspiracija studentima završne godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu koji su svoje dokumentarne fotografije iz različitih gradova „ukstili“ i formirali jedinstvenu izložbu pod nazivom Lično i bezlično.

Aleksandra Novaković, Ana Petrović, Antonina Pekić, Katarina Ristovski, Katarina Kaplanec, Mina Paunović, Tamara Popović, Uroš Sop Vukosavljević, Sofija Brkić i Sofija Đukanović autori su više od 50 fotografija izloženih u paraćinskom Kulturnom centru. Jedna od autorki je i Paraćinka, Ana Petrović, koja je bila inspirisana simbolima nekadašnje industrijske moći Paraćina.

Ja sam se fokusirala na ono što je ostalo iza nas, najviše sam fotografisala fabrike – u krugu Srpske fabrike stakla i Štofaru. Moja ideja je bila da zabeležim – šta to stoji i dalje iza nas, nešto što smo gurnuli u zaborav a i dalje je tu negde, i dalje je važno. Na taj način sam nekako htela da dam prostora i ponovni život svemu tome što i dalje postoji tu oko nas, samo što smo mi malo nemarni i to smo pustili da prođe nekako. Drago mi je što smo u mom rodnom gradu, vrlo sam ponosna na sve nas i nadam se da će ova izložba putovati i po ostalim gradovima.

rekla nam je Ana Petrović iz Paraćina, apsolvent FPU Beograd.

Studenti su u ovom projektu imali pomoć profesora i stručnjaka koji su ih kroz proces vodili sve do krajnjeng proizvoda, trudeći se da ni u jednom trenutku ne sputaju slobodu i kreativnost mladih fotografskih nada.

Ja sam studentim pomagao da njihove radove uobličimo u jednu celinu, da odredimo koji će biti neki kontekst ove izložbe. NJihovi radovi su raznoliki, iz različitih uglova pristupaju toj nekoj našoj realnosti a ono što je bio taj neki zajednički imenitelj je upravo to „lično i bezlično“. Zanimljivo je na primer to da na velikom broju njihovih radova nema ljudskog prisustva – ono je tu samo posredno. Meni je jako lepo kad radim sa mlađim autorima jer se tako vratim u doba svog fotografskog odrastanja koje je slobodno i nije uopšte još uvek ograničeno nekim šablonima i stereotipima. Oni još uvek lutaju, ali u tom lutanju ima nečeg jako lepog i kreativnog i meni se zaista sviđa taj njihov proces promišljanja.

istakao je Marko Risović, fotograf i mentor studentima u ovom projektu.

Svi ovi radovi su nastali na predmetu Dokumentarna fotografija kod prof. Aleksandra Kelića, a cilj je bio istraživanje kraja u kome oni žive ili borave. Kolega Risović i ja smo napravili selekciju i uobličimo u jednu celinu. Konačni rezultat toga svega jeste nešto lično – u smislu njihov kraj, njihova percepcija, ali opet kad pogledate sve te fotografije na jednom mestu – zašto je bezlično? Razlog je taj neki period preduge tranzicije gde svi ti pejzaži, bilo urbani bilo prirodni, deluju isto i moonotono, gotovo bezlično.

rekla nam je Jelena Matić – profesorka saradnica FPU i mentorka studentima autorima.

Ova izložba poslednja je u okviru meseca fotografije koji godinama unazad obeležava paraćinski Foto kino klub.

Imali smo već dve izložbe – Milena Milenković Alter ego, zatim naša klupska izložba povodom 50 godina postojanja, a evo ovaj put smo se odlučili da damo mladim autorima vetar u leđa, ovoga puta studentima fotografije. Interesantno je da su deca zabeležila neke delove gradova koji su bezrazložno zapušteni, verovatno sa željom da skrenu pažnju javnosti i gradu da malo više obrati pažnju na te neke lokalitete koji su ipak značajni.

rekla je Maja Stošić, predsednica Foto kino kluba Paraćin.

Izložba će biti postavljena u galeriji Kulturnog centra do kraja juna, te će u naredne dve nedelje svi zainteresovani imati priliku da je pogledaju.

Kako je izgledalo otvaranje, pogledajte u ovom videu.

Povezane objave