Majka petoro dece iz Jagodine deseta ubijena žena u Srbiji od početka godine

 Majka petoro dece iz Jagodine deseta ubijena žena u Srbiji od početka godine

foto: pixabay.com

Tridesetpetogodišnja A.K. iz Jagodine koju je pre nekoliko večeri nasmrt pretukao emotivni partner B.M. deseta je žena od početka 2023. godine kojoj je život okončan brutalnim nasiljem.

Nesrećna žena koja u stanu nasilnika zatečena sa vidljivim povredama i tragovima udaraca – najverovatnije nastalih pesnicama i šutiranjem, bila je majka petoro dece.

Udruženje FemPlatz, koje traži od nadležnih uspostavljanje tela za praćenje femicida, navodi da je ove godine u Srbiji ubijeno 10 žena. Ovogodišnja statistika daleko je „crnja“ od istog perioda prošle godine, kada je u prva dva meseca bilo pet puta manje ubijenih žena.

Jasno je da se broj rodno zasnovanih zločina u Srbiji ne smanjuje i da očigledno postoje propusti u sistemu. Osnivanjem tela koje bi se bavilo femicidom, država bi pokazala da želi da se ozbiljno bavi zaštitom žena, a mogli bismo i da razumemo na koji način su institucije izneverile žrtve.

rekla je za Nova.rs Kosana Beker, programska direktorka udruženja.

Podsećamo, ubistvo u Jagodini nije jedini slučaj u Pomoravlju ove godine – početkom februara u Trešnjevici kod Paraćina pedesetogodišnju Marinu M. ubili su sin i ćerka njenog partnera, Marko P. (23) i Milica P. (27).

U poređenju sa prošlom godinom, kada smo u prva dva meseca bila ubijene samo dve žene, ovo što se dešava u poslednje dve nedelje je veoma alarmantno, jer smo pored ubistava žena imali i dva ili tri pokušaja ubistva, kao i događaj veoma brutalnog nasilja u kome su ženi nanete teške telesne povrede.

rekla je za Blic Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Prema podacima Centra za demokratiju, čak 21,6 odsto žena doživelo je neki oblik psihičkog, fizičkog (uključujući i pretnje) ili seksualnog nasilja od strane partnera. Iako zakonska zaštita žena u Srbiji naizgled ne izgleda loše, najveći problem je način na koji se zakoni primenjuju, ističu iz civilnih organizacija i upozoravaju da je ključno da se radi na promeni svesti onih koji primenjuju nasilje, ali i da insitucije ne funkcionišu samo po formi koju treba da zadovolje.

Kome i kako prijaviti nasilje?

Ukoliko ste žrtva nasilja u porodici, ili znate da neko trpi nasilje u porodici, ovo su brojevi telefona koje možete pozvati:

Nasilje u porodici može se prijaviti policiji na broj 192 ili na 0800-100-600

Ženski centar SOS telefon protiv nasilja nad ženama i decom radnim danom od 10 do 20 časova 011/2645-328

SOS telefon namenjen ženama žrtvama porodičnog nasilja 0800-222-003

SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja od 14 od 18 časova 011/3626-006

SOS Dečja linija „Broj za problem tvoj“ besplatni i poverljivi pozivi 0800-123456

Autonomni ženski centar – SOS telefon za podršku ženama žrtvama nasilja 0800 100 007

Povezane objave