Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

 Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

foto: pixabay.com

U prvih osam meseci 2021. godine, prijavljeno je više od 18.000 slučajeva porodičnog nasilja, a do novembra su od posledica nasilja stradale 22 žene u Srbiji – objavio je BBC. Danas, 25. novembra, obeležava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Datum je zvanično prihvaćen još 1990. godine od strane Ujedinjenih nacija i od tada se širom sveta obeležava pozivajući sve društvene aktere da se uključe u aktivnosti čiji je cilj smanjenje nasilja nad ženama.

Jedan od uzroka povećanja nasilja nad ženama snalazimo i u „izbijanju“ pandemije koronavirusa od 2020. godine i prinudnom zatvaranju. Ovaj nemili trend dobio i svoj naziv – Pandemija iz senke od strane UN woman, grupe pri Ujedinjenim nacijama.

“ Svi bezbednosni izazovi vezani za nasilje su se umnožili i dobili nove obrise i oblike tokom pandemije“ – rekla je Biljana Stepanov, direktorka Centra za podršku ženama, a prenosi portal žena.blic.rs. Stepanov dodaje da veruje da je nasilje nad ženama povećano tokom 2020, kao i da su oblici nasilja promenjeni, pa se tokom pandemije, pored fizičkog, javilo i seksualno zlostavljanje. “ Broj žrtava seksualnog nasilja povećan je za trećinu u 2020. godini. Posebno nas zabrinjava činjenica da veliki broj žrtava čine maloletne devojčice od 14 do 17 godina“ – izjavila je tom prilikom Stepanov, ističući da su počinioci najčešće iz uže ili šire porodice. 

foto: Sidney Sims/ unsplash.com

Kapaciteti Sigurne kuće stalno popunjeni

Podatak koji dodatno zabrinjava dolazi od koordinatorke Sigurne kuće Vesne Stanojević koja ističe da su kapaciteti Sigurne kuće uvek popunjeni ali, kako kaže, a prenosi žena.blic.rs, uvek će se naći mesta za svaku onu ženu u Srbiji koja želi da se skloni od nasilja i hoće da promeni svoj život. Koordinatorka Sigurne kuće napominje da je poenta boravka žena u Kući da se psihološko osnaživanje žena koje bi uz pomoć stručnih lica imale priliku da shvate da mogu da nastave normalan život bez nasilnika.

Ivana Stamenković

Povezane objave